Prezentat în această vară la târgul internațional IFA Berlin, modelul Samsung Q900R este primul televizor 8K pe care publicul din întreaga lume îl poate cumpăra.

Deși companii precum Sharp și LG Electronics au prezentat încă din ianuarie televizoare 8K, acestea nu au ajuns încă la oamenii simpli.

Miracolul pixelilor

Un televizor 8K are o rezoluție de 7.680 x 4.320 pixeli, adică peste 33 de milioane de pixeli.

Spre comparație, televizoarele 4K UHD actuale au 3840 x 2160 pixeli, adică peste 8,2 milioane de pixeli. Astfel, un televizor 8K are o rezoluție de patru ori mai mare decât un televizor 4K UHD și de 16 ori mai mult decât un televizor Full HD.

Rezoluția nu este însă același lucru cu diagonala. Modelul Samsung Q900R adus în România de către Flanco are o diagonală de 189 de centimetri și poate fi admirat în centrul comercial Mega Mall din București, unde se află cel mai mare magazin al retailerului român.

Tehnologie QLED și inteligență artificială

Televizorul are un ecran QLED, bazat pe tehnologia Quantum Dot. Acest lucru înseamnă culori mai vii și mai bogate. Concomitent, tehnologia Direct Full Array Elite permite un volum de culoare de 100% și un miliard de nuanțe de culori, laolaltă cu un contrast foarte bun.

De asemenea, Samsung Q900R dispune de un procesor Quantum 8K și tehnologie de inteligență artificială, acestea conlucrând pentru a face imaginea cât mai clară și mai bună. Și asta pentru că nu există în acest moment filme 8K.

Cele două tehnologii transformă imaginile de rezoluție slabă în unele apropiate de 8K și optimizează și sunetul.

Televizorul dispune de asemenea și de comenzi vocale. Sistemul de operare cu care vine este Tizen, produs tot de către Samsung, iar acest lucru este un avantaj deoarece Tizen este foarte fluid.

Televizorul cântărește 42,1 kilograme, pentru a acomoda toată sticla și materialele necesare.

Poate fi cumpărat în rate

Samsung Q900R costă 35.000 de lei și poate fi cumpărat în 50 de rate, ceea ce ar însemna 700 de lei pe lună timp de 4 ani și două luni.

De banii aceștia se poate cumpăra, de exemplu, o mașină Dacia Logan nouă.

„Primul televizor 8K din lume aduce cu sine o tehnologie revoluționară, care pune bazele schimbării industriei, pe termen lung. Astăzi este un produs exclusivist, state-of-the-art, cu un preț pe măsură, însă în câțiva ani ar putea deveni noul standard în materie de televizoare”, a declarat, într-un comunicat, Cătălin Croitoru, directorul de achiziții al Flanco.

Televizorul care costă cât garsoniera

Cu toate acestea, televizorul 8K nu este nici cel mai mare și nici cel mai scump din România.

Pe eMAG se vinde în acest moment un televizor Sony 77A1 cu diagonală de 195 de centimetri și ecran OLED la fantasticul preț de 96.999 de lei, adică 20.800 de euro, cam cât o garsonieră.

Modelul Sony are doar rezoluție 4K UHD, dar are o caracteristică specială: sunetul său vine direct din ecran.

Tehnologia OLED se diferențiază față de QLED prin faptul că fiecare pixel se aprinde individual, astfel că un astfel de televizor are cel mai bun contrast din ce există. Ecranele OLED, însă, prezintă riscul de burn-in, adică de retenție a imaginilor statice.

Glume online

Datorită prețului său imens, internauții glumesc și fac ironii pe seama lui în secțiunea de comentarii de pe eMAG.

„L-am cumparat pentru domeniul meu de vară și îl folosesc pe post de tabelă de marcaj la meciul de cricket pe care îl organizez săptămânal între bucătari și grădinari. Recomand cu încredere”, scrie un utilizatori care se recomandă Claudiu Stănescu.

Un altul, Costin Liviu, scrie că locuiește cu chirie într-o garsonieră și că și-a mutat nevasta și dressing-ul mai la stânga ca să poată monta televizorul lângă interfon.

Alt internaut scrie că a fost plăcut surprins să afle că în pachet a găsit și o menajeră și o bucătăreasă.

„Foarte compact, l-am pus pe balcon să vadă vecinii meciul, și cred că am să îmi mai cumpăr unul la prețul ăsta mic”, punctează și un un alt comentator.

LG G7 la 10 mii de euro

Cu aceeași diagonală de 195 de centimetri, Altex vinde tot pe eMAG un model LG G7 cu 44.999 de lei, adică aproape 10 mii de euro. Acesta vine tot cu ecran OLED și încorporează tehnologiile Dolby Vision și Dolby Atmos pentru imagine și sunet de cea mai mare calitate.

Samsung este cel mai mare producător de televizoare din lume după vânzări, iar LG se află pe locul al doilea.

Mai mare de doi metri

În fine, cel mai  mare televizor care se găsește la vânzare în România este LG 86SJ957V, cu diagonală de 218 centimetri. Acesta are un ecran cu tehnologie Nano Cell, bazat tot pe Quantum Dot.

Prețul pentru acest ”gigant” este de 22.999 lei.

Diagonala acestuia este similară cu cea a unui Sony Bravia 85XF8596B, însă prețul acestuia este de 19.999 lei. Display-ul celui din urmă este bazat pe tehnologia Triluminos, care la rândul său folosește tot Quantum Dot.

Urmărește-ne pe Google News