Au fost înregistrate doar 201 voturi pentru aprobarea moțiunii și unul împotrivă. Pentru a dărâma guvernul erau necesare 234 de voturi. Parlamentarii coaliției au fost prezenți la plen, dar au ales să nu voteze. Din totatul de 355 de parlamentari prezenți, doar 202 și-au exprimat dreptul de vot.

Dezbaterea moțiunii a fost marcată de numeroase atacuri între reprezentanții PSD și PNL.

Discursul premierului Cîțu a fost huiduit de parlamentarii PSD care au vociferat pe tot timpul dezbaterii.

În replică, Florin Cîțu le-a transmis că „este cel mai mare inamic al lor”.

UPDATE ora 17:50. Votul s-a încheiat. Membrii Birourilor Permanente se retrag pentru a verifica și număra voturile.

UPDATE ora 16:55. Începe votul cu bile pe moțiunea de cenzură.

UPDATE ora 16:50. Premierul Florin Cîțu are ultimul cuvânt:

  • Domnilor de la PSD, îmi place că vă îngrijorează sărăcia, când veniți cu cămăși scumpe și ceasuri care costă cât un apartament
  • Dle deputat AUR (n.r. George Simion), bunicii mei au murit pe front, iar statul și comuniștii le-au confiscat averile. Dvs. și stăpânii dvs. din Rusia nu aveți ce căuta în România! Bunicii mei au murit pe front și nu vă permit să îi batjocoriți

UPDATE ora 16:45. Alfred Simonis, către Florin Cîțu: „Ați greșit sala, domnule premier, ați crezut că sunteți la congresul PNL”.

UPDATE ora 16:40. Diana Șoșoacă, senator neafiliat, a dus la microfon un sac pentru cadavre. „Aici e sângele românilor. Aici sunt morții dvs.”, a spus ea.

UPDATE ora 16:35. Pavel Popescu, deputat PNL: „Ca în Biblie, urmează pentru PSD șapte ani de sărăcie. Dar 7 ani de sărăcie pentru voi, sunt 7 ani de belșug pentru România”.

UPDATE ora 16:25. Senatorul AUR Claudiu Târziu critică PSD de la microfonul Parlamentului.

„Am pus două condiții ca să susținem acest demers: textul moțiunii să fie unul serios, iar PSD să meargă până la capăt cu acest demers. Văd că unii parlamentari PSD lipsesc, iar textul are hibe”, spune copreședintele AUR.

El a transmis că AUR va vota, totuși, moțiunea pentru că vrea căderea Guvernului.

UPDATE ora 16:15. Din partea USR-PLUS a luat cuvântul deputatul Cossette Chichirău.

„Ați aruncat gaz pe România, ați dat foc și ați fugit, dar unii nu au putut să fugă prea repede și au fost prinși și au ajuns în închisoare”, a transmis deputatul.

UPDATE ora 16:10. Vorbește Gabriel Andronache, deputat PNL.

„PSD a demonstrat în 20 de ani în care s-a aflat la guvernare că este principalul obstacol în calea modernizării României”, a subliniat liberalul.

UPDATE ora 16:00. Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD, ia cuvântul în cadrul dezbaterilor din Parlament.

„Cîțu, un periculos megaloman. Orban – un mare maestru al compromisurilor sulfuroase, dispus să vândă pe oricine și orice. Barna – penalul de tip nou, obligat să-și înghită propriile lozinci. Cioloș – o creatură ciudată, un agro-conțopist, altoit de arivismul nemăsurat al celui dispus să pupe orice inel străin”, spune Sorin Grindeanu.

UPDATE ora 15:50: UDMR a anunțat prin vocea deputatului Lorand Turos că se opune moțiunii de cenzură inițiate de PSD.

„După ce am citit moțiunea și am căutat argumente pentru a înlătura guvernul, am înțeles că acest mecanism este folosit într-un mod ridicol. În loc de argumente sunt prezentate doar generalizăți și multe lozinci politice. Nu vrem să schimbăm guverne din 6 în 6 luni cum se întâmpla când dvs. aveați majoritate”, a afirmat reprezentantul UDMR.

UPDATE ora 15:45: George Simion prezintă poziția AUR privind moțiunea de cenzură.

„Ne-au sunat românii și ne-au spus să facem ceva să scăpăm de guvernul Cîțu. Și vom face ceva și astăzi, și mâine, și la toamnă”, a precizat deputatul AUR.

UPDATE ora 15:35: Din partea USR a luat cuvântul deputatul Radu-Mihai Mihail.

„Tot în opoziție veți fi și următorii 30 de ani și, slavă Domnului, e cel mai bine așa”, le-a transmis el celor din PSD.

UPDATE ora 15:30: Din partea PNL vorbește senatorul PNL Virgil Guran.

„Moțiunea nu va trece pentru că această guvernare a funcționat, a dus țara în echilibru. Am trecut peste această perioadă foarte grea”, a precizat senatorul.

UPDATE ora 15:20: Încep dezbaterile pe moțiunea de cenzură. Din partea PSD ia cuvântul președintele Marcel Ciolacu.

  • Domnule Orban, au și colegii dvs. dreptate să vă ceară demisia. Câte alegeri trebuie să mai pierdeți ca să vă dați demisia? Avem și noi dreptate, cât mai trebuie să suporte românii ca Florin Cîțu să-și dea demisia?
  • Domnule Barna, mă adresez doar dvs. pentru că domnul Cioloș este în căutarea bărbatului care naște.
  • Domnule Cîțu, în caz că sperați că v-am uitat, mai aveți tupeul să stați cocoțat acolo și să le spuneți românilor cât de bine o duc?
  • Ați revocat ilegal Avocatul Poporului, ați sperat că așa ilegal ordonanțele voastre vor rămâne în vigoare. CCR a stabilit că ați încălcat Constituția!
  • Mâine veți da oare OUG ca domnul președinte să aibă 3 mandate sau veți desființa Parlamentul și veți instaura dictatura?

UPDATE ora 15:00: Premierul Florin Cîțu prezintă poziția guvernului față de moțiunea de cenzură depusă de PSD:

  • Social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colabări cu PSD. Românii știu că nu voi face compromisuri.
  • Guvernarea merge foarte bine. Coaliția este foarte puternică, unită și pregătită să guverneze cel puțin 8 ani de acum înainte.
  • După 25 septembrie va fi și mai rău pentru dvs. Am tranșat alegerile din PNL. De ce vă e frică nu veți scăpa!
  • Moțiunea are un text jalnic, patetic, penibil. Economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultimii 100 ani. Dar ce a făcut PSD? A sabotat din Parlament, au vrut să blocheze orice activitate a guvernului.
  • Banii din PNRR nu pot avea altă destinație decât investițiile, oricât ar saliva baronii PSD. Această guvernare competentă trebuie să gestioneze fondurile europene până în 2028, altfel banii ar ajunge la baronii PSD.
  • Avem cea mai rapidă revenire economică din istorie ca răspuns la această criză economică. FMI estimează o creștere economică de 7%.
  • Mai țineți minte OUG 114? Artizanul naționalizării pilonului II de pensii e acum europarlamentar PSD, Ciolacu era vicepremier. Lupul își schimbă părul, dar năravul ba.
  • De ce vrea PSD să oprească vaccinarea? Ați văzut vreun lider PSD să meargă într-un centru din țară să promoveze vaccinarea?
  • Această moțiune este actul oficial care consfințește alianța dintre PSD și AUR.
  • Dacă nu facem reforme vom fi la coada Europei unde ne-a ținut PSD atâția ani. Noi vrem bine, PSD și AUR vor rău.

Parlamentarii PSD au vociferat pe tot timpul discursului premierului. Preşedintele de şedinţă, Ludovic Orban, a făcut un apel de la tribuna Parlamentului pentru respectarea instituției, dar țipetele din sală au continuat.

UPDATE ora 14:25 Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD din Senat, a fost primul care a luat cuvântul la tribuna Parlamentului.

„Dragi colegi de la USR-PLUS, vă mulțumesc că mulți dintre voi ați decis să întrerupeți concediul de maternitate ca să fiți alături de noi la această lectură. Dragi colegi liberali, vă mulțumim că, uitându-ne în ochii dumneavoastră, ne uităm în ochii doamnei Turcan, nu mulți au șansa asta”, a spus ironic Lucian Romașcanu, apoi a dat citire textului moțiunii.

Senatorul PSD a acuzat guvernul condus de Florin Cîțu că a eșuat în toate domeniile importante în care au trebuit să acționeze.

UPDATE ora 14:17 Din totalul de 466 de deputați și senatori care formează Parlamentul, în sală sunt prezenți 364.

Cum arată structura parlamentară:

  • PSD: 157 de senatori și deputați
  • PNL: 134 de senatori și deputați
  • USR-PLUS: 80 de senatori și deputați
  • UDMR: 29 de senatori și deputați
  • AUR: 44 de senatori și deputați
  • Minorități: 18 deputați
  • Neafiliați: 4 senatori și deputați

UPDATE ora 14:15 Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, cel care va conduce ședința alături de președintele Senatului Anca Dragu, a adresat parlamentarilor prezenți în sală rugămintea de a-și ocupa locurile pentru a putea începe dezbaterea moțiunii de cenzură.


Parlamentul dezbate şi votează marți, de la ora 14:00, prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, depusă de PSD și intitulată „România eșuată. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîțu”.

În documentul de 13 pagini, cei 156 de parlamentari PSD care au semnat moțiunea acuză coaliția guvernamentală că „duce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare”, astfel că „România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice”.

Moțiune cu versuri din Bacovia

Textul moțiunii, citit în urmă cu o săptămână în Parlament, începe cu un citat din poezia „Seară tristă” a lui George Bacovia, cunoscut pentru viziunea sumbră asupra lumii: „Prin fumul de țigări, ca-n nouri, gândeam la lumi ce nu există…”.

„Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe” sunt alte reproșuri adresate de social-democrați guvernanților și cuprinse în textul moțiunii.

„Efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creșterea prețurilor la alimentele de bază, medicamente și utilități este de peste 10%, în timp ce salariile și pensiile au înghețat. Asta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariați și pensionari”, mai acuză semnatarii moțiunii.

Orban: Niciun liberal nu va vota moțiunea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat încă din 22 iunie că în cadrul coaliției s-a luat decizia ca parlamentarii puterii să fie prezenți în sală la dezbateri, dar să nu voteze moțiunea.

„Şi la nivelul coaliţiei, şi în partid, am luat decizia la moţiunea de cenzură să fim prezenţi şi să nu votăm, astfel încât să arătăm lipsa de majoritate şi gratuitatea acestui demers politicianist al PSD”, a declarat Ludovic Orban pe 22 iunie, după ședința Biroului Executiv al PNL.

Această moţiune de cenzură este un balon de săpun şi nu are nici cea mai mică şansă să treacă.

Președintele PNL, Ludovic Orban:

Vicepremierul Dan Barna a declarat însă luni, 28 iunie, că parlamentarii USR-PLUS vor fi totuși prezenți în sală, dar vor vota împotriva moțiunii inițiate de PSD.

„Parlamentarii USR-PLUS vor participa la votul moţiunii de cenzură. Vom vota împotriva moţiunii de cenzură. Nu e niciun de echivoc aici. Vom fi prezenţi, vom participa fără niciun fel de problemă”, a spus copreședintele USR-PLUS.

Ciolacu: 50% șanse să treacă

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „este posibil ca marţi să treacă această moţiune de cenzură”.

Eu am spus că are 50% şanse să treacă. Este nevoie de anumite voturi din actualul arc guvernamental.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu:

„Noi avem o posibilă singură lipsă – un deputat care are o boală incurabilă într-o fază foarte avansată -, dar şi el încearcă să ajungă la vot. Am înţeles de la colegii de la AUR sunt cu toţii prezenţi. Categoric, deja au anunţat cei neafiliaţi că vor susţine moţiunea, vor fi voturi şi de la grupul minorităţilor şi ne mai trebuiesc voturi din zona actuală a acestei puteri”, a mai precizat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Calcule: De câte voturi are nevoie Opoziția și câte poate strânge

Moțiunea de cenzură de astăzi a Opoziției are puține șanse să treacă. Și asta pentru că PSD și AUR nu au majoritatea necesară pentru a doborî Guvernul.

Astfel, pentru ca Guvernul Cîțu să cadă, este nevoie, potrivit Constituției, de votul a jumătate plus 1 din totalul senatorilor și deputaților, adică de 234 de voturi din totalul de 466 de parlamentari.

Or, în acest moment, pe hârtie, PSD și AUR au împreună 61 de voturi la Senat și 143 de voturi la Cameră, cu tot cu independenții neafiliați, adică un total de 204.

Și dacă deputații care aparțin minorităților, 18 la număr, care de regulă însă merg cu Puterea, s-ar alătura Opoziției, s-ar ajunge doar la 222 și tot ar lipsi 12 voturi.

Cum arată structura parlamentară:

  • PSD: 157 de senatori și deputați
  • PNL: 134 de senatori și deputați
  • USR-PLUS: 80 de senatori și deputați
  • UDMR: 29 de senatori și deputați
  • AUR: 44 de senatori și deputați
  • Minorități: 18 deputați
  • Neafiliați: 4 senatori și deputați

Total: 466 parlamentari, senatori plus deputați.

Vot secret cu bile

Potrivit Constituției, în ședință comună, Camera Deputaților și Senatul pot retrage încrederea Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură. Moțiunea poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul deputaților și senatorilor și pentru adoptarea ei este nevoie de votul majorității aleșilor.

Votul asupra moțiunii de cenzură este secret, cu bile.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News