Prelevarea a durat aproximativ 3-4 ore, iar după ora 5.00 a început pregătirea pentru transplant. Între timp, a fost transplantat primul lob, iar apoi se transplantează cel de al doilea, explică pentru Libertatea surse medicale. Transplantul s-a încheiat câteva ore mai târziu.
Donatorul este victima unui accident vascular, care a fost transportat la Spitalul din Alexandria, iar apoi la Floreasca de unde au fost prelevate mai multe organe, printre care și plămânii. Primitorul a sosit din Iași și este un barbat de aproximativ 50 de ani.
Potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Transplant, în intervalul 2013-2016 au fost efectuate, la Spitalul AKH din Viena, 21 de transplante de plămâni unor pacienţi din România. În 2016 a fost operat un pacient, iar pentru alţi patru au fost aprobate dosarele pentru efectuarea operaţiei.
Tot în 2016, în baza unui acord între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant au fost efectuate 14 prelevări de plămâni de la pacienţi români aflaţi în moarte cerebrală.
La începutul lunii martie 2016, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, anunța că sunt trei spitale la care autorităţile s-au gândit pentru transpantul de plămân: Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, Spitalul Militar Central şi Spitalul ”Sfânta Maria”, care a şi depus dosarul complet şi a fost acreditat.
O lună mai târziu, Ministerul Sănătăţii, atunci condus de Patriciu Achimaş Cadariu, spunea că românii programaţi pentru transplant pulmonar la Viena vor fi operaţi după ce vor fi identificaţi donatori, iar în paralel se va dezvolta în România un Centru Naţional de Transplant.
Ministerul preciza că transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, prin semnarea scrisorii de intenţie între Agenţia Naţională de Transplant şi Eurotransplant, un ONG cu sediul în Olanda care intermediază prelevarea şi acordarea de organe. La sfârşitul lunii martie, când a fost încheiat acordul cu Eurotransplant, Victor Zota, coordonatorul naţional de transplant, declara că, potrivit înţelegerii, primii plămâni sunt oferiţi Spitalului „Sfânta Maria”, iar dacă unitatea sanitară nu-i poate folosi la transplant, ei vor fi oferiţi Eurotransplant, „cu dedicaţie pentru AKH”.
Primul transplant de plămân a fost realizat, la nivel mondial în 1963, dar din 1985 aceste intervenţii au fost realizate cu ritmicitate. Din 1985 şi până în anul 2014 , la nivel mondial au fost făcute 4.168 de operaţii de transplant de plămân, unilateral sau bilateral.
Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Dida Drăgan a îngenunchiat în fața publicului! Momentul sfâșietor le-a făcut pe Andra, Feli și Irina Rimes să izbucnească în plâns