Libertatea a scris recent despre neînțelegerile dintre partea română și cea austriacă privind introducerea respectivei curse între țări.

33.000 de austrieci, dependenți de îngrijirea la domiciliu, resimt lipsa infirmierelor din România. În Austria, multe persoane care desfășoară activități independente de îngrijire și asistență provin din Slovacia și din România.

„După săptămâni de lupte, Viena și Bucureștiul au convenit asupra modalităților pentru un tren «de coridor», care să aducă asistenți români în Austria. Există acum undă verde pentru acest coridor”, scrie presa austriacă, conform publicaţiei „Ziarul Românesc”.

Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a declarat ieri că statul român şi-a dat acordul pentru crearea acestui coridor, notează agenția de presă austriacă APA

„Libera circulație a lucrătorilor trebuie să fie garantată chiar și în perioadele de criză, dacă reglementările autorităților de sănătate și de frontieră sunt respectate cu strictețe”, susţine Karoline Edtstadler, care spune că asigurarea sericiilor de îngrijire continuă este o prioritate pentru guvernul austriac. 

Cazaţi la hotel, pentru testarea COVID-19

Primul tren de noapte, cu 350 de cadre medicale și infirmiere, e programat să plece spre Austria din Timișoara pe 10 mai.

Transporturile sunt organizate de asociația profesională a îngrijitorilor din Camera de Comerț a Austriei (WKÖ) care anunţă, într-un document publicat pe pagina oficială, că până acum există trei trenuri internaţionale special comandate pentru lucrătorii sezonieri: în 10 mai (Timișoara – Viena), în 12 mai (Viena – Timișoara) și în 13 mai (Timișoara – Viena). 

Fiecare tren va avea 300 de locuri rezervate agențiilor de plasament și 50 de locuri pentru persoane fizice.

După sosirea la Viena – Schwechat, călătorii din tren vor fi duși la un hotel, unde li se vor face teste pentru depistarea COVID-19. 

Biletul de tren costă 100 de euro, testarea – 105 euro, iar cazarea la hotel 74 de euro.

Maximum 4 călători într-un compartiment

Astăzi, Ministerul Transporturilor a publicat în Monitorul Oficial „Procedura pentru circulația trenurilor de călători special comandate în vederea transportului de lucrători sezonieri, inclusiv al celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, între România și alte state membre ale Uniunii Europene, pe perioada stării de urgență cauzate de pandemia de COVID-19”.

În trenurile internaționale special comandate pot sta maximum 4 călători într-un compartiment, cușetă sau echivalent pentru vagoane-salon, „cu respectarea tuturor regulilor de distanțare”.

Agentul de recrutare e cel care trebuie să asigure măști de protecție împotriva COVID-19 pentru toți călătorii, iar personalul de tren nu va permite accesul în vagon călătorilor care nu au echipament de protecție.

Tot agentul de recrutare trebuie să verifice călătorii, în momentul îmbarcării și debarcării în și din vagoane, pentru a vedea dacă ei prezintă posibile simptome asociate infecției COVID-19.

Nu vor avea acces în tren persoanele ce provin din zonele pentru care a fost stabilită măsura de carantinare (Suceava, Ţăndărei) şi nici cei care sunt în carantină sau în izolare la domiciliu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News