Rămășițele găsite de un crescător de reni din Iacuția vor fi analizate de oamenii de știință de la Universitatea Federală de Nord-Est (NEFU) din Iakuțk, care se află în fruntea cercetărilor privind mamuții și rinocerii lânoși dispăruți, informează ziarul german Bild, care citează Siberian Times.
Până acum fuseseră identificate doar oase de urși de peșteră, ceea ce face, iar unul dintre cei mai importanți experți ruși în speciile dispărute ale erei glaciare, Lena Grigorieva, susține că e vorba de o descoperire de ”importanță mondială”.
Aceasta este prima și singura descoperire de acest fel – o carcasă de urs întreg, cu țesuturi moi. Este complet conservat, cu toate organele interne la locul lor, chiar și nasul. Anterior, au fost găsite doar cranii și oase. Această descoperire are o mare importanță pentru întreaga lume.
Lena Grigorieva:
Lângă animalul atât de bine conservat încât avea și nasul intact a mai fost descoperit cel puțin un pui de urs de peșteră. Oamenii de știință speră acum să obțină AND-ul acestei specii de mult dispărute.
Conform informațiilor preliminare, ursul descoperit acum ar fi putut trăi într-o perioadă cuprinsă între 22.000 și 39.500 de ani.
Ursul de peșteră (Ursus spelaeus) este o specie sau subspecie preistorică care a trăit în Eurasia în perioada Pleistocenului mijlociu și târziu și a dispărut acum aproximativ 15.000 de ani.
”Este necesar să se efectueze analize radiocarbonice pentru a determina vârsta exactă a ursului”, a declarat cercetătorul principal Maxim Cheprasov, de la laboratorul Muzeului Mamut din Iakuțk.
În ultimii ani s-au înregistrat descoperiri majore de mamuți, rinoceri lânoși și mânji din epoca de gheață, câțiva pui de leu de peșteră, pe măsură ce permafrostul se topește în Siberia.