După luni întregi de dispute între autorităţi şi cabanierii din zonă, Transalpina, cea mai înaltă șosea din România a fost deschisă oficial. Drumul care traversează Munţii Parâng şi leagă Oltenia de Ardeal a fost deblocat abia sâmbătă.
Nerăbdători să se plimbe pe spectaculosul traseu, care ajunge, în cel mai înalt punct, la 2.145 metri, turiștii nu au întârziat să apară încă de ieri, de la prima oră. ”Peisajele sunt superbe şi este păcat că trei sferturi din an, drumul este închis. Dacă s-ar acorda mai mult interes, cred că ar putea rămâne deschis mai mult timp şi aşa ar fi mai mulţi turişti”, ne-a spus Mihai, un motociclist care a mărturisit că a traversat zona încă de la sfârşitul lunii mai.
Mulți dintre cei care au ajuns deja în județul Gorj sunt străini. Zona este o atracție pentru motocicliști care au venit din Cehia, Germania și Polonia, ale căror fotografii postate pe rețelele de socializare au adunat sute de aprecieri. Un grup de norvegieni a vrut să surprindă peisajele din munții Parâng. ”Este minunat. Am ajuns în România și mi s-a părut foarte cald, iar când am ajuns aici, nu mi-a venit să cred. Nu mă așteptam să mai văd zăpadă”, a spus unul dintre turiști.
Proprietarii de cabane şi pensiuni din zină au acuzat drumarii că ţin nejustificat închis tronsonul şi au ameninţat cu acţiuni în instanţă. Turiştii, care parcurs porţiunea încă dinluna mai, au ironizat şi ei autorităţile, postând fotografii cu versanţii pe care mai erau doar câteva pete de zăpadă.
Spectaculosul perete de zăpadă
În momentul de față, pe Transalpina a rămas un spectaculos perete de zăpadă, care a devenit obiectiv turistic. ”Special am lăsat această porţiune cu zăpadă. Nu există pericolul de a cădea pe drum. S-a refăcut parapetul, pentru că, pe porţiune de 30-40 de metri a fost rupt de avalanşe”, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Gorj.
Fericiţi că, în sfârşit, vor avea clienţi, cabanierii i-au iertat pe reprezentanţii de la Drumuri şi au întâmpinat comisia care a efectuat inspecţia drumului, cu pâine şi sare. ”Acum au început să circule și turiști, am avut câteva rezervări pentru weekendul acesta. De la Paști până acum n-am avut decât patru camere închiriate. Avem și noi cheltuieli, avem angajați, salarii. Dacă circulația este închisă, cum să funcționeze turismul?”, întreabă Constantin Pănescu, președintele Asociației Proprietarilor de pensiuni din Rânca.
Transalpina este circulabilă, însă doar pe timpul zilei, în orele 7.00 şi 20.00. Măsură a fost luată de reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostazi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).