„Să ne așezăm la masa negocierilor și să punem capăt acestei lupte. Nici poporul ucrainean, nici rușii, nici bielorușii nu au nevoie de ea. Ei (americanii, n.red.) au nevoie de război. Nu pot cita aceste informații clasificate, dar ei zic: «Lasă-i să se bată între ei, ucraineni, ruși, să moară toată lumea în acest cazan». Sunt oficiali de rang înalt americani care vorbesc despre asta. Este asta normal? Ei vor să ne distrugem unul pe altul”, a declarat Lukașenko.
Liderul de la Minsk a subliniat că nu este pregătit să folosească armele nucleare rusești staționate pe teritoriul țării sale, până când granița Belarusului nu va fi încălcată. „Când au apărut aici armele nucleare tactice, le-am spus [politicienilor occidentali]: «Nu vom folosi nicio armă, până când nu veți păși peste granița noastră de stat. Este, de asemenea, granița statului nostru în Uniune»”, a adăugat Lukașenko, citat de Interfax.
Conform acordurilor actuale, în cazul unei agresiuni împotriva Belarusului, Rusia își va trimite trupele pentru a oferi sprijin militar, a mai precizat președintele. „Armata belarusă dă prima lovitură, iar apoi Rusia ne sprijină cu rezerve”, a explicat el.
În contextul invaziei trupelor ucrainene în regiunea Kursk, Lukașenko a ordonat întărirea grupurilor de trupe în direcțiile Gomel și Mozir, pentru a face față oricăror posibile provocări. Potrivit ministrului apărării din Belarus, Viktor Hrenin, sistemele de rachete Polonaise și complexele Iskander vor fi desfășurate la granița cu Ucraina.