Bratu a solicitat totodată și plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate de care ar fi beneficiat din momentul încetării de drept şi până la reintegrarea în funcţie.
Pus să înapoieze toate salariile încasate
Laurențiu Bogdan Bratu a fost trimis în judecată, în iunie 2021, sub acuzația de înșelăciune. Fostul director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova a fost inculpat la acea vreme tocmai pentru că s-a angajat într-o companie de stat în baza unor acte de studii false, respectiv diplomă de absolvent al Universității Petrol-Gaze din Ploiești (UPG).
Un an mai târziu, instanța Judecătoriei Sector 1 a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Bratu, întrucât intervenise prescripția răspunderii penale. Totuși, judecătorii l-au obligat pe Laurențiu Bogdan Bratu să plătească CNAIR suma de 883.427 de lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând salariile încasate necuvenit. Sentința a rămas definitivă și după judecarea apelului la Curtea de Apel București.
„Angajat” la fabrica de diplome false din Alexandria
Fostul director din cadrul CNAIR a fost beneficiar, alături de alte câteva sute de persoane, al fabricii de diplome false din Teleorman, scandal izbucnit în anul 2009 și finalizat cu condamnarea fostului rector al universităţilor „Alexandru Ghica” și „Europa Ecor” din Alexandria.
Acești falși absolvenți de studii superioare n-au trecut o zi pe la cursuri, obținând diplomele de licență contra cost. Se plătea în medie câte 400 de dolari pentru fiecare act falsificat: diplome de bacalaureat, foi matricole, acte de identitate, înscrisuri notariale, certificate de atestare lingvistică sau adeverințe de studii, cam orice era necesar pentru a dovedi trecerea cu brio prin școală.
În baza actelor de studii contrafăcute, mulți falși absolvenți de facultate au ocupat funcții de conducere în instituții de stat (camere de comerț, primării, societăți aflate în subordinea primăriilor, CNAIR, DGASPC, chiar și în spitale sau cămine de bătrâni).
Concediat după ce instanța a anulat diploma falsă
În cazul fostului director Laurențiu Bogdan Bratu, CNAIR a hotărât să-l concedieze în data de 19 decembrie 2022, motivele care au stat la baza deciziei fiind sentinţa penală prin care s-a dispus anularea diplomei de licenţă emisă de Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, precum și sentința dată în dosarul de înșelăciune prin care directorul incriminat a fost obligat la plata unor despăgubiri către companie.
Nemulțumit de decizia de concediere, Bratu a atacat CNAIR în instanță și a cerut reintegrarea pe post și salariile neplătite în perioada în care a fost dat afară. Fostul director a invocat, printre altele, faptul că a verificat dispoziţiile contractelor colective de muncă la nivel de unitate și a descoperit, ulterior demiterii, că singurele studii pe care trebuia să le probeze sunt unele superioare, nu neapărat de profil economic sau tehnic. În context, Bratu a spus că, din anul 2016, este absolvent al unei facultăţi de ştiinţe juridice.
„Mai mult, însuși angajatorul său a angajat pe funcţia de director general regional persoane cu diverse studii pe funcţia de director general regional și ar fi discriminatoriu ca doar acestuia să-i fie impusă o astfel de cerință. În aceste condiţii apreciază ca nelegală decizia de încetare de drept a contractului individual de muncă”, a justificat Bratu, potrivit actelor studiate de Libertatea, motivul pentru care cere să fie reangajat pe postul din care a fost concediat în urma scandalului legat de diploma sa falsă de absolvent de facultate.
Acuzat că a indus în eroare angajatorul
Două instanțe de judecată, Tribunalul Giurgiu și Curtea de Apel București, au respins cererea prin care Bratu solicita reangajarea în CNAIR pe funcția din care a fost dat afară.
Judecătorii au explicat că, atâta vreme cât diploma de facultate obținută în mod fraudulos în baza căreia s-a angajat în companie a fost anulată printr-o sentință penală, contractul de muncă a încetat de drept. În plus, conform legii, Bratu nu ar fi putut participa la concurs și nu s-ar fi putut angaja pe funcția de șef de agenție în lipsa unor studii de specialitate.
„Este evident că reţinerea unei acţiuni de inducere în eroare a angajatorului cu prilejul încheierii, respectiv modificării unui contract individual de muncă, prin prezentarea unei diplome de studii falsificate, nu a putut avea drept consecinţă decât încheierea unui act invalid din punct de vedere juridic, atât ca urmare a desfiinţării sale ca fiind subsecvent actului de studii declarat fals, cât şi prin vicierea consimţământului angajatorului, acesta fiind contextul care a determinat şi obligarea reclamantului la restituirea salariilor încasate necuvenit”, au motivat judecătorii care au respins cererea de reangajare a fostului director Bratu într-o funcție de conducere în CNAIR.
Licența în Drept, obținută după angajarea la CNAIR
Judecătorii au arătat că absolvirea unor studii superioare după ce a fost angajat pe postul de conducere nu rezolvă problema inducerii în eroare la momentul semnării contractului de muncă.
„În ceea ce priveşte diploma de licenţă emisă la data de 20.06.2017 de Universitatea (…) din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Juridice în domeniul de studii «drept», prin care se atestă faptul că începând cu iunie 2016, reclamantul este licenţiat în drept, reţine instanţa că la data încheierii contractului individual de muncă din 2014 (n.r. – momentul angajării la CNAIR), aceasta nu a existat şi nu putea fi avută în vedere de pârâtă la angajarea reclamantului”, se arată în motivarea sentinței instanței.
Aşadar, în lipsa dovedirii de către reclamant a absolvirii unor studii universitare superioare cu specializarea în domeniul tehnic şi/sau economic, necesare pentru ocuparea funcţiei de director regional la momentul angajării în cadrul CNAIR pe funcţia de „şef agenţie”, „măsura îndepărtării reclamantului din instituţie este corectă, contractul de muncă al reclamantului fiind încetat de drept”, a fost concluzia Tribunalului Giurgiu.
Sentința a rămas definitivă după ce Bratu a atacat fără succes, la Curtea de Apel București, soluția dată de prima instanță.
Foto: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Capoda • 19.08.2024, 20:54
Daca da peste un judecator care-i in situatia lui , pariu ca va castiga !
Mirciulica • 18.08.2024, 19:45
Câți ca el ? Tara de incompetenti, impostori, agramați, gângavi, dar toți cu pretenții de mari șefi. De aceea și sistemul de justiție e de cacao, lăsând spatii mari de manevră pentru infractorii notorii și cu bani, care, numai prin sistemul prescripției, sunt salvați. Desigur, legal, corect și democratic. O țară care nu-și protejeaza infractorii din elitele sale, nu este democrată. Vremurile grele formează oameni putetnici. Oamenii puternici, crează vremuri bune. Vremurile bune, crează oameni slabi. Oamenii slabi, crează vremuri grele. Noi suntem la această ultima treaptă. In care oameni slabi, crează vremuri grele.
gigiladrea • 18.08.2024, 18:50
multe zeci de mii de infractori au scapat cu prescriptia pe care o datoram parlamentului si conducerilor mafiote psdnl si multe alte zeci sau sute de mii de infractori vor scapa in anii care vor veni in vecii vecilor amin tara condusa de infractorii mafiei psdnl ce pretentii sa mai avem