Existenţa Sfântului Graal a fost amplu dezbătută în ultimii ani, mai ales după ecranizarea romanului celebrului scriitor Dan Brown “Codul lui Da Vinci”. Acesta susţine în cartea sa aceleaşi lucruri precum conspiraţioniştii, şi anume că Sfântul Graal nu este acel pocal aurit, cu puteri divine de a izbăvi Planeta şi de a învia morţii, ci, în fapt, un moştenitor al lui Iisus Hristos, Mântuitorul. Analiza acestei teorii porneşte de la etimologia sintagmei Sfântul Graal, care are la origine o interpretare greşită a alteia, “Sangreal” – “sânge regal”.

Biserica Catolică neagă vehement

Conform amatorilor de senzaţional, Sfântul Graal nu este nici mai mult, nici mai puţin decât linia regală a descendenţilor lui Iisus. Aşadar, care ar fi aceştia? După ce au afirmat că Iisus nu s-a născut dintr-o fecioară şi că, de fapt, s-ar fi căsătorit cu Maria Magdalena şi s-ar fi mutat în Franţa, mai multe scrieri ale unor istorici rămaşi anonimi au concluzionat că familia lui Iisus s-a înrudit cu numeroase familii de nobili din Marea Britanie (Casa Stuart), Franţa (Merovingienii) şi chiar Grecia.

Şocantă este însă afirmaţia aceloraşi istorici anonimi care spun că însăşi regretata Prinţesă Diana ar fi avut origini în Casa Stuart. Astfel, ea ar fi descins din nimeni altul decât Iisus Hristos şi era într-adevăr un Homo Superior cu puteri divine. Biserica Catolică a negat vehement şi a catalogat ipotezele drept “balivernele unor oameni lipsiţi de preocupări şi cu imaginaţie bolnavă”.

În istorie, Graalul a avut multe forme

Sfântul Graal sau Potirul Sfânt, este, conform unor scrieri religioase, cupa aurită din care Iisus Hristos a băut vin la “Cina cea de Taină”. Pe de altă parte, în legendele mistice ale Evului Mediu, potirul era un vas în care Iosif din Arimateea (cel care l-a îngropat pe Fiul lui Dumnezeu) ar fi strâns sângele lui Iisus după crucificare. În vreme ce pentru creştini acestea sunt cele mai cunoscute variante, de-a lungul istoriei, Sfântul Graal a fost prezentat şi sub alte forme: o relicvă a Preţiosului Sânge al lui Hristos, un ceaun al belşugului, o tipsie de argint, o piatră căzută din ceruri, un vas, o sabie, o suliţă, un peşte, o porumbiţă, o lance albă însângerată, o carte,o lumină orbitoare, un cap tăiat sau o masă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News