Magistrații englezi au decis că șeful guvernului Emiratelor Arabe Unite, în vârstă de 72 de ani, va trebui să plătească 251,5 milioane de lire sterline (aproximativ 300 de milioane de euro) prințesei Haya.
De asemenea, șeicul trebuie să facă plăți pentru cei doi copii ai cuplului, aflați în custodia prințesei, însumând 290 de milioane de lire sterline (mai mult de 340 de milioane de euro) pentru a acoperi costurile de întreținere și securitate, potrivit unei hotărâri publicate marți.
În total, acordul de divorț între prințesa Haya și șeicul Dubaiului a ajuns la 550 milioane de lire sterline (646 de milioane de eur), cazul fiind considerat ca fiind cea mai costisitoare înțelegere de divorț acordată vreodată de un tribunal din Marea Britanie.
Banii primiți de prințesa Haya ar urma să acopere costurile de administrare a două proprietăți de mai multe milioane de lire sterline – una lângă Palatul Kensington din Londra, precum și reședința ei principală din Egham, Surrey.
În plus, există prevederi pentru un „buget de securitate” substanțial, precum și vacanțe, salarii și cazare atât pentru o asistentă, cât și pentru o dădacă, vehicule blindate pentru familie și costul întreținerii diferitelor animale de companie.
În hotărârea de divorț, judecătorul a decis că, având în vedere hotărârile anterioare, prințesa și cei doi copii ai săi sunt deosebit de vulnerabili. El a spus că au nevoie de o securitate sporită pentru a-și asigura siguranța în Marea Britanie.
Principala amenințare cu care s-au confruntat au venit din partea șeicului. „Există un risc clar și continuu pentru acești copii, care este aproape sigur că va persista până când își vor obține independența”, a spus judecătorul.
Înalta Curte a fost informată despre o evaluare a securității care a considerat riscul pentru Prințesa Haya și copiii săi drept „sever”.
Avocații prințesei Haya au insistat că nu a înaintat nicio pretenție pentru propriile ei nevoi, dar aceasta a fost criticată în timpul audierilor pentru cheltuielile sale „generoase”. De exemplu, fiul ei, în vârstă de doar nouă ani, a primit trei mașini scumpe, deoarece era „obișnuit să i se dea mașini cadou”. Potrivit judecătorului, aceasta este o critică legitimă.
Hotărârea include dovezi furnizate de prințesa Haya conform cărora a fost șantajată de membrii personalului de securitate din cauza unei aventuri pe care a avut-o cu unul dintre aceștia. Ea a făcut mai multe plăți către patru dintre angajați, dintre care unele provenind din conturile bancare ale copiilor. Pentru a remedia acest lucru, ea a spus că a vândut bijuterii de peste un milion de lire sterline și că de atunci a trebuit să vândă mai multe lucruri persoanele.
Prințesa Haya a fugit în 2019 în Marea Britanie
Prințesa Haya, 47 de ani, a fugit împreună cu copiii ei din Dubai în Marea Britanie în 2019, declarând că se teme de viața ei, după ce a descoperit că șeicul Mohammed le-a răpit anterior pe două dintre fiice sale, Sheikha Latifa și Sheikha Shamsa, pe care le-a dus înapoi în Dubai împotriva voinței lor.
Șeicul Mohammed, în vârstă de 72 de ani, a negat acuzațiile că și-ar fi răpit fetele, în ciuda unei hotărâri a Înaltei Curți din 2020 care spunea că acestea sunt, după toate probabilitățile, adevărate. El a publicat o poezie intitulată „Tu ai trăit, ai murit”, despre care se presupune că o amenință pe prințesă după ce a descoperit că avea o aventură cu fostul ei bodyguard britanic.
Prințesa Haya a continuat să primească amenințări după ce s-a mutat în Marea Britanie, cu mesaje care spuneau „putem ajunge la tine oriunde”. De atunci, prințesa a cheltuit sume uriașe pentru securitate de teamă că copiii ei vor fi răpiți și duși înapoi în Dubai.
Anul trecut, Înalta Curte a hotărât că șeicul Mohammed a interceptat ilegal convorbirile telefonice ale Prințesei Haya, ale gărzilor ei de corp și ale echipei sale de avocați.
FOTO: EPA