Conform site-ului independent.co.uk, tânăra prinţesă a cărui identitate este păstrată sub secret nu este primul membru al casei regale saudite care cere azil politic în Marea Britanie.
Cazul său însă este trecut sub tăcere de către oficialităţile britanice care au declarat că o recunoaştere publică a azilului politic ar însemna o dezaprobare a politicii regimului saudit, acuzat în nenumărate rânduri de către organizaţiile de luptă pentru drepturile omului dar niciodată de către statul britanic.
Tânăra mămică a declarat judecătorului că şi-a cunoscut actualul partener – care nu este musulman – în timpul unei vizite făcute în Londra. Relaţia lor a luat amploare şi la un an de la vizita sa în Londra se reîntorcea pentru a da naştere actualului lor copil.
În cazul în care ar fi fost expatriată împreună cu copilul său, prinţesa ar fi riscat pedeapsa cu moartea prin uciderea cu pietre sau chiar decapitarea publică. Soarta copilului ar fi fost similară. Citată de acelaşi site, organizaţia Amnesty International a atras atenţia că numai în anul 2008 au fost 102 de execuţii publice, adică în medie cam 2 pe săptămână iar până acum 136 de persoane de ambele sexe îşi aşteaptă aceeaşi soartă.