Acum, fața femeii mumificate și îngropate în el acum aproximativ 2.500 de ani a fost adusă la viață într-o reconstrucție digitală dramatică.

Curatorii și expertul care au recreat-o cred că era o femeie de culoare din regatul Kush, unul dintre cele mai mari imperii din lumea antică, care a preluat controlul Egiptului Superior și ale cărui teritorii includeau Sudanul de astăzi.

Chipul a fost reconstruit cu tehnologie 3D

Capul reconstruit și sarcofagul ei vor fi prezentate în expoziția viitoare a muzeului, „Waters Rising”, care se deschide pe 8 noiembrie.

Dr. Chris Rynn, un antropolog craniofacial și artist criminalist, a realizat că femeia din sarcofag avea o formă a craniului care nu era clasic kemetică, egipteană antică.

El a declarat pentru Observer: „Forma craniului nu arată ca niciunul dintre egiptenii antici pe care i-am văzut înainte. Craniile kemetice au de obicei cranii lungi și înguste, nasuri mai proeminente și înguste și fețe mai lungi”.

„Pe măsură ce reconstruiești fața, nu ai niciun control asupra formei sale pentru că totul este legat de craniu prin metoda științifică. Nu am niciun fel de licență artistică până la etapa finală, când sunt adăugate texturile fotorealiste și culoarea”, a declarat el.

Prințesa sudaneză pare a fi de culoare

Rynn crede că este foarte probabil ca femeia să fi fost de culoare, iar această teorie se potrivește cu istoria și arheologia zonei.

Hieroglifele de pe sarcofagul femeii arată că individul îngropat în el se numea «Ta-Kr-Hb» sau „Takerheb”. Se crede că a fost o preoteasă sau prințesă care a murit în jurul vârstei de treizeci de ani și a suferit de carii dentare severe.

Se presupune că a trăit în timpul dinastiilor 25-26

Dr. Mark Hall, responsabilul colecțiilor muzeului, a spus: „Ceea ce știm acum din reconstrucția facială a lui Chris este că femeia este kushită. Ea provine din regatul Kush, care era un vecin al Egiptului Antic în Sudan”.

„În această perioadă, acum 2.500 de ani, imperiul kushit a cucerit Egiptul. Ai o întreagă secvență de faraoni kushiti de culoare”, a mai transmis el.

Rynn lucrează în principal cu poliția internațională, ajutând la identificarea corpurilor, producând un portret de la un craniu, astfel încât prietenii și familia să poată recunoaște indivizii.

El a spus: „Fața de pe sarcofag este total diferită – o față lungă cu un nas lung și îngust. Am cercetat cât de neobișnuit este ca sarcofagul să nu arate ca locatarul său. Era destul de comun. Dar, pe interiorul capacului, există o pictură a unei femei cu piele mult mai închisă”.

În portretizarea lui Rynn, femeia este cheală. El a spus: „Toate preotesele și preoții și-ar fi ras fiecare fir de păr de pe corp pentru că îmbălsămau cadavre. Era atât ceremonial, cât și o chestiune de igienă. Dacă era o prințesă, probabil și-ar fi ras capul, dar ar fi putut purta o perucă ceremonială”.

Astfel de povești vor mai ieși la iveală pe viitor

João Philippe Reid, managerul expozițiilor muzeului, a spus: „Suntem foarte interesați să explorăm istorii ascunse și povești marginalizate, să privim locuri unde colecțiile muzeale nu sunt reprezentative pentru perspectivele și experiențele societăților de astăzi și din trecut. Să vedem o față sudaneză apărând este cu adevărat emoționant. Aceste istorii se ascund la vedere”.

Se crede că sarcofagul a fost descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea și vândut de la un muzeu din Cairo unui om de afaceri și funcționar civic din Alloa. Se crede că a provenit din Akhmim, o oprire regulată pe Nil pentru călătorii din secolul al XIX-lea. Sarcofagul a ajuns în Alloa în jurul anului 1892 și a fost ulterior donat Perth.

Colecția muzeului include Piatra Destinului, cunoscută și sub numele de Piatra din Scone, folosită pentru a încorona regii și reginele Regatului Unit de astăzi.

„Waters Rising” are ca temă schimbările climatice, explorate dintr-o perspectivă istorică. Sarcofagul a fost deteriorat de inundațiile Nilului.

Hall a spus că este „emoționant” să vezi fața lui Ta-Kr-Hb: „Sperăm să le oferim vizitatorilor sentimentul că aici este cineva cu care te poți raporta cu ușurință ca altă ființă umană”.

Urmărește-ne pe Google News