Prințul Charles a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soţia ambasadorului britanic Paul Brummell, şi de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti, potrivit Agerpres.
[libgallery id=”1791413″]
Foto: Silviu MATEI / Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO
Împreună au vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii şi iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcăreşti. De asemenea, Prinţului de Wales i-au fost prezentaţi fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejării „deltei dintre blocuri”, dar şi alţi membri fondatori ai asociaţiei, care din 2012 au iniţiat demersurile amenajării parcului natural.
Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteţa Sa Regală pe terasa Observatorului, pentru a admira de sus Delta Văcăreşti, şi i-a vorbit despre istoria zonei, despre „proiectul megalomanic” al lui Nicolae Ceauşescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în acest loc. De asemenea, i-a atras atenţia că parcul este înconjurat de un baraj, fiind astfel delimitat de peisajul urban şi uşor accesibil păsărilor, dar permiţând şi un punct de observaţie.
Prinţul de Wales a privit cu interes o expoziţie care prezenta în paralel imagini din Delta Dunării şi Delta Văcăreşti, surprinzând similitudinile dintre cele două locuri, cu fotografii realizate de Helmut Ignat. Totodată, a urmărit imaginile expuse pe un panou tematic, despre ameninţările cu care se confruntă „Mica insulă a Bucureştiului”: defrişările masive, debarasarea de gunoaie şi moloz, incendiile.
Ulterior, Prinţul de Wales a explorat întinderea de mlaştini şi ecosistemul Parcului Văcăreşti, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un şarpe de casă inofensiv, „care mănâncă broaşte, nu mănâncă copii”.
Acesta i-a explicat Prinţului Charles că „încearcă să pregătească noua generaţii de herpetologi români”, exprimându-şi speranţa că vor fi adevăraţi ambasadori ai naturii. Totodată, i-a explicat Prinţului de Wales că şarpele pe care îl studiau copii este înrudit cu cel întâlnit în Mare Britanie.
Herpetologul le-a prezentat copiilor şi o broască, subliniind – în râsetele acestora – că animalul respectiv nu dă râie. I-a explicat totodată Alteţei Sale Regale că în România unii oameni au prejudecata că broaştele ar da anumite boli.
O fetiţă i-a oferit Prinţului Charles un bucheţel de păpădii.
Prinţul de Wales s-a întâlnit şi cu un grup de studenţi de la Facultatea de Biologie, a dat mâna cu fiecare dintre ei şi a zâmbit în mod apreciativ când a văzut că una dintre studente era îmbrăcată cu o ie românească.
Alteţa Sa Regală a inaugurat observatorul pentru păsări, prima facilitate disponibilă pentru vizitatorii parcului, şi s-a întâlnit, de asemenea, cu câţiva membrii ai Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României, voluntari implicaţi în activităţile asociaţiei. De asemenea, a făcut cunoştinţă şi cu Gigu, un bărbat care trăieşte de 20 de ani într-o baracă din Delta Văcăreşti, alături de familia sa, şi care a fost angajat de către Asociaţie ca „ranger”. El nu va putea rămâne pe terenul respectiv după ce vor fi implementate măsurile de amenajare a parcului natural, însă membrii asociaţiei sunt preocupaţi de integrarea sa socială.
Pentru a marca vizita, Alteţa Sa Regală a plantat un plop alb. După ce a terminat, prinţul Charles i-a urat copacului „mult noroc”, iar Dan Bărbulescu i-a spus că este vorba despre un copac care ajunge la înălţimi apreciabile şi l-a invitat să vină şi anul viitor, pentru a constata evoluţia acestuia.
Parcul Natural Văcăreşti a primit statut de parc natural anul trecut, iar planurile pentru conservarea ecosistemului local au fost dezvoltate după modelul centrului London Wetlands.