Înconjurat de ţigani la Viscri

În satul braşovean Viscri, prinţul şi-a achiziţionat, în 2006, o căsuţă veche. Fostă proprietate a unei familii de saşi, locuinţa a fost construită în 1758. Pentru ea, Charles a scos din buzunar 15.000 de euro, iar acum este vecin cu o importantă comunitate de ţigani, care s-au aşezat pe unde au nimerit, în imobilele părăsite de saşi. Intenţia moştenitorului coroanei britanice era ca, în câţiva ani, Viscri să devină un punct important al turismului internaţional.

Conac la Mălâncrav, cu 5.000 de lire

La prima lui vizită în România, în 1993, Prinţului Charles i-au căzut ochii pe conacul Apafi, din localitatea sibiană Mălâncrav. Pentru că imobilul era în proprietatea statului, nu l-a putut cumpăra. După ce conacul a fost revendicat de comunitatea luterană, prinţul a reuşit, în 2002, să-l cumpere cu 5.000 de lire sterline.

În renovarea lui a investit însă aproape 100.000 de lire sterline, pentru că imobilul era o ruină. Interiorul a fost complet schimbat cu ajutorul unor specialişti străini, care au exclus din decor obiectele electrocasnice, televizoarele şi orice urmă de tehnologie. Designul are un aer vechi, specialiştii păstrând, de exemplu, soba de teracotă a primilor proprietari.

Reşedinţe şi în Covasna

Charles mai deţine două proprietăţi în satul Valea Zălanului, Covasna, potrivit primarului din localitate. Una e o casă de veche de 100 de ani, pe care prinţul a renovat-o complet. În apropiere se află şi o căsuţă pentru oaspeţi, care îi aparţine tot prinţului.

Deţine 4 proprietăţi în Maramureş

Arată ca nişte cocioabe părăsite, n-au curent electric şi mobilierul e cât se poate de simplu: un pat din scânduri, o sobă şi o masă.

Asta nu l-a împiedicat pe Prinţul Charles să-şi cumpere, în 2003, în localitatea maramureşeană Breb, patru case construite în stil tradiţional. Mai mult, nişte rude cu sânge albastru au venit, în 2008, să viziteze casele din Breb şi au locuit o săptămână acolo, la lumina lumânării. Micile proprietăţi sunt îngrijite de atunci de către o săteancă.

Satul Saschiz e preferatul prinţului

Satul mureşean de saşi Saschiz, aflat la câţiva kilometri de Sighişoara, este destinaţia preferată a prinţului, el vizitându-l ori de câte ori ajunge în România. Localitatea, de o frumuseţe deosebită, face parte, aproape în întregime, din patrimoniul UNESCO.

Fascinat parcă de “inima” ţării, se pare că Charles are în plan o nouă reşedinţă, de data asta în Covasna. La o vizită în Micşoara, a descoperit un loc complet izolat, aflat la 20 de kilometri de cel mai apropiat sat, ştiută fiind preferinţa prinţului pentru zonele retrase.

A pus pe picioare mai multe afaceri

Fundaţia Mihai Eminescu, patronată de Prinţul Charles, este activă în România încă din anul 2000, iar până acum a salvat de la distrugere 100 de hectare de plantaţie de meri la Mălâncrav, unde a dezvoltat o linie de îmbuteliere de suc natural de mere.

Pe lângă asta, fundaţia a dezvoltat zeci de proiecte pentru conservarea şi valorificarea comunităţilor rurale din Transilvania. Anul trecut, prinţul a inaugurat la Saschiz, în judeţul Mureş, un centru de procesare a produselor ecologice, unde locuitorii din zonă îşi pot vinde alimentele şi băuturile tradiţionale.

Averea sa este evaluată la 647 de milioane de lire sterline

Prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii are o avere frumuşică, mai ales datorită numeroaselor proprietăţi pe care le deţine în multe părţi ale lumii. În total, în posesia sa ar fi 54.521 de hectare de teren, pe o mare parte din acestea aflându- se proprietăţi de importanţă istorică, cu o valoare colosală.

Conform ultimelor estimări făcute de site- uri precum forbes.com, averea Prinţului Charles, cu tot cu conturi, ajunge în prezent la 647 de milioane de lire sterline (767.300.000 de euro). Anual, veniturile prinţului se ridică la 15 milioane de lire sterline (17.800.000 de euro), provenite din investiţii şi din diverse tranzacţii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News