Moștenitorul Coroanei Marii Britanii a fost servit cu pâine şi sare de doi studenţi îmbrăcaţi în costume populare. Rectorul UBB a spus că Prințul de Wales „a devenit protectorul Transilvaniei şi al României”.
ASR Prințul de Wales și-a început discursul de mulțumire în limba română, declarându-se deopotrivă “profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare” de a fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al “celei mai vechi universități din România, fără a menționa că este și una dintre cele mai prestigioase din Europa”.
“Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a spus Prinţul de Wales.
El a precizat că se împlinesc ‘exact 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania. “Este rar, poate chiar unic în Europa, să găseşti peisaje productive atât de bine păstrate şi funcţionale, la o scară atât de mare”, a mai spus Prinţul de Wales. “Noi, toţi cei din restul lumii, avem ceva de învăţat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificaţie spirituală, cât şi socială, economică şi ecologică. Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există aşa o obsesie a eficienţei şi a comodităţii? Da, contează, pentru că esenţialul este că în acele peisaje omul trăieşte încă în armonie cu natura”, a spus Prinţul de Wales.
Prințul de Wales manifestă un interes deosebit pentru țara noastră. Din 1997, Alteța sa Regală a vizitat România de mai multe ori și desfășoară campanii pentru păstrarea patrimoniului cultural românesc. În 2006, a cumpărat în satul Viscri din județul Brașov o căsuță construită în 1758, care a aparținut unei familii de sași. În prezent, Prințul Charles deține mai multe proprietăți în România.
Citește și:
- Prințul Charles a vizitat Delta Văcărești, unde a plantat un plop alb și a primit un buchet de păpădii de la o fetiță
- Prințul Charles are 10 proprietăţi în România. Datorită lui s-a dezvoltat agroturismul în Viscri