Vizita Prinţului Charles a avut ca punct central o întâlnire cu 30 de fermieri şi producători, dar şi cu fostul campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin, care, la rândul său, a pus bazele unei fundaţii de caritate numită ”Mila 23”, ce sprijină patrimoniul, gastronomia şi turismul din Delta Dunării, informează Agerpres.ro.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Prințul de Wales nu a ratat ocazia de a încerca produsele tradiționale românești. A degustat palinca, brânza, pâinea sau cârnații din carnea de porc, fiind întâmpinat în șura din curtea casei cu muzică caffe concert interpretată de Cvartetul Intermezzo din Sibiu.

Alteţa Sa Regală s-a întâlnit cu micii producători şi fermieri. Un producător de alimente din carne de porc din rasele Mangaliţa şi Bazna i-a povestit Prințului Charles că a absolvit mai întâi Dreptul și apoi s-a hotărât să devină fermier.

„Sunt bucuros că au fost descoperite aceste două rase”, i-a spus Prinţul Charles, conform sursei citate.

Moștenitorul Coroanei britanice a degustat cârnații, fiind interesat de ingredientele folosite și de procesul de fabricație.

„Colesterol bun!”, a spus Prinţul Charles.

Alteţa Sa Regală a degustat și pâinea bătută despre care a spus că este specială.

La standul cu uleiuri, Prințul Charles a vrut să afle cum a pornit mica afacere și cum reușesc producătorii să-și vândă marfa.

„Ia timp (n.r. – ca să se vândă bine online)”, a arătat el şi i-a transmis producătorului că se vede că este „foarte ocupat la pensie”.

Prinţul Charles a discutat și cu Ivan Patzaichin. Multiplul camion olimpic si mondial i-a spus că șase bărci din provinciile românești vor traversa râul Tamisa pe 8 septembrie, cu prilejul Centenarului.

Prinţul Charles a dorit să ştie dacă în Delta Dunării vin din ce în ce mai mulţi turişti.

„La toamnă în septembrie o să fim pe Tamisa”, i-a transmis Patzaichin. „Vă urez succes în demers! (…) Mă voi gândi la voi!”, a răspuns Prinţul de Wales.

Mai mult, Prințul Charles a fost curios să afle și dacă fostul campion Ivan Patzaichin încă se mai antrenează.

„Da, dar problema este că mai mulţi turişti nu înseamnă căi bune şi sustenabile. Ideea este cum găseşti echilibrul între turişti şi conservare”, a spus unul dintre cei prezenţi la standul cu peşte.

Patzaichin i-a spus că uneori are probleme cu spatele, însă are un maseur bun.

Fostul campion i-a oferit Prinţului Charles un album cu satul în care s-a născut – Mila 23.

„Tot timpul vă antrenaţi? Şi mâncaţi numai peşte? (…) Aveţi probleme cu spatele?”, a întrebat el.

Directorul executiv al Fundaţiei „Prinţul de Wales”, Aura Woodward, a precizat că întâlnirea Prinţului Charles cu micii producători şi fermieri a avut scopul de a arăta potenţialul agriculturii româneşti, notează sursa citată.

În 2017, Fundaţia Prinţului de Wales România, în parteneriat cu Asociaţia Slow Food şi Platforma România 100, a demarat un proiect pentru identificarea tuturor producătorilor de produse naturale din România.

Fundaţia Prinţul de Wales România a fost înfiinţată în urmă cu trei ani. Organizaţia susţine conservarea patrimoniului cultural, agricultura şi dezvoltarea sustenabilă. În fiecare an, organizaţia oferă cursuri de pregătire pentru restaurarea clădirilor istorice, pentru revitalizarea meşteşugurilor vechi şi stimularea micilor afaceri.

Sediul Fundaţiei se află într-o casă din anul 1700, care a fost transformată în centru de pregătire şi pensiune. Vechiul hambar al imobilului a devenit cameră de lectură şi cafenea. Casa este deschisă turiştilor pe o perioadă limitată de timp.

Fundaţia Prinţul de Wales are sediul în satul Viscri din judeţul Braşov, localitate aflată în patrimoniul UNESCO.


Citește și INFOGRAFIE | Câţi bani vor primi statele europene între 2021 şi 2027


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News