Parcul Natural Vânători-Neamț ar putea deveni, în perioada următoare, una dintre destinațiile turistice promovate de Prințul Charles de Wales. Jeremy Staniforth, consilier personal pentru România al acestuia, a făcut zilele trecute o vizită informală în Ținutul Zimbrului, scrie Monitorul de Neamț.

Acesta deține și funcția onorifică de Înalt Reprezentant pentru Dezvoltare Durabilă, acordată printr-o decizie din 2009 a Guvernului României, iar activitatea sa este susținută de un compartiment creat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Decizia Guvernului a fost motivată în contextul disponibilitătii exprimate de Prințul Charles de a iniția, a susține și de a coordona proiecte de dezvoltare durabilă în zonă Carpaților.

Staniforth a vizitat până acum mai multe zone din România, în vederea evaluării potențialului și promovării aplicării unor proiecte europene în agricultură și turism.

Potrivit adnimistratorilor parcului, reprezentantul prințului Charles a fost însoțit de Lazăr Latu, director general al Agenției Zonei Montane, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Musafirii au urcat mai întâi pe puntea suspendată.

Pe urmele ambasadorului SUA

Englezul a cerut foarte multe explicații despre faună, floră, proiectele derulate, obiective, modul cum Parcul își asigură finanțarea, planurile de viitor. A petrecut mult timp și în sală rezervată activitătilor educative, fiindcă i-au plăcut mult pupitrele vechi, recondiționate, manualele din vremurile bunicilor, mărturisindu-le ulterior gazdelor că i-au adus aminte de copilăria să.

”Peste noapte au stat la Durău, dimineata au venit la noi la Parc, iar de aici au plecat la meșterul popular Vasile Găman. A fost, clar, o vizită de «prospectiuni», pentru evaluarea potențialului zonei, a ideilor de dezvoltare”, a declarat pentru sursa citată Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Vânători.

Luna trecută, tot în această zonă a ajuns și Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Alături de înaltul demnitar s-au aflat soția sa și reprezentanții Fundației Româno-Americane, organizația mentionată fiind finanțatorul proiectului Ecoturism în Ținutul Zimbrului, derulat de Parc. Oficialul american a luat parte atunci la o prezentare a perspectivelor de dezvoltare ecoturistică a zonei, organizată la sediul Parcului. Și-a făcut timp și pentru o întîlnire cu câțiva primari din zonă, ajungând și la Cetatea Neamț unde a fost primit după tradiție, cu pâine și sare, de tineri îmbrăcați în costume populare sau în ținute de străjeri.

Are mai multe proprietăți în Transilvania

Prințul Charles a început să vină în România în 1993, când a pus prima dată ochii pe conacul Apafi, din localitatea sibiană Mălâncrav. Pentru că imobilul era în proprietatea statului, nu l-a putut cumpăra decât abia în 2002 după ce a fost revendicat de comunitatea luterană. L-a cumpărat cu doar 5.000 de lire sterline, însă a investit aproape 100.000 de lire sterline, pentru că imobilul era o ruină.

Acesta mai deține o casă țărănească în satul Viscri (judeţul Braşov) și alte patru în Valea Zălanului (judeţul Covasna).

Urmărește-ne pe Google News