Intentia Printului Charles de a cumpara, prin intermediul unei fundatii, o casa in localitatea brasoveana Viscri a facut inconjurul lumii. Conform localnicilor, Alteta Sa a platit pentru imobil, construit in 1758, nu mai putin de 15.000 de euro. Casa, aflata la numarul 163 si formata din doua corpuri, a apartinut unei familii de sasi, care dupa evenimentele din decembrie 1989 a decis sa paraseasca comuna.
In eventualitatea in care Printul va alege sa isi petreaca una din viitoarele vacante in Romania, va avea o “companie” mai mult decat “selecta”. Si asta pentru ca localitatea e populata de nu mai putin de 400 de rromi si doar 35 de sasi.
Tiganii Romaniei au in sfarsit lipici la Europa. Dupa ce i-au dibuit prin toate cotloanele batranului continent si i-au trimis pachet inapoi acasa, rromii au cazut cu tronc capetelor incoronate. Insasi Alteta Sa, Printul Charles, mostenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii, a ajuns se pare la concluzia ca tiganii nu sunt totusi o asa mare pacoste. Prin intermediul fundatiei “Mihai Eminescu Trust”, Charles a cumparat recent o casa in satul brasovean Viscri, pe care intentioneaza sa o renoveze si sa o introduca in circuitul turistic international. Aici, proportia locuitorilor de etnie rroma e de 11 la un sas.
Imobilul se afla chiar la drum, la o aruncatura de bat de o intretaiere a mai multor ulite, la numarul 163, este alcatuit din doua corpuri si a apartinut, spun vecinii, familiei Schuster. “În curte exista fantana, o sura, o gradina pentru legume, deci o gospodarie cu tot ce e necesar”, explica directoarea fundatiei “Mihai Eminescu Trust”, Caroline Fernolend.
Conform vechilor picturi de pe fatada, casa a fost construita in 1758 si pastreaza nealterata traditia constructiei caselor sasesti. Cu prilejul vizitelor pe care le-a tot facut in Romania, Alteta Sa se pare ca a fost fascinat de aceasta localitate. “Se aude ca a fost impresionat in primul rand de case, care, se spune, arata exact asa cum erau ale lor, pe vremuri”, explica primarul Mircea Palasan.
Satenii au numai cuvinte de lauda la adresa Printului si sunt mandri de faptul ca o asa mare personalitate a ales sa-si cumpere o casa chiar la ei in sat. Elisabeta, Viorica si Simioana locuiesc la numai cativa pasi de viitoarea casa a Printului si sunt gata sa explice si sa povesteasca oricui despre cum l-au cunoscut ele pe Charles. Toate tricoteaza, stau pe o banca din fata unei porti si sunt bucuroase ca pot vorbi despre un subiect asa de important.
„Parca e mai frumusel decat in fotografii”
“Este un om ca noi toti, foarte modest, la locul lui. Printul ala nu e cu nasul pe sus si infumurat, asa cum credeam pana sa-l cunoastem. Vine in fiecare an aici, viziteaza locurile si chiar sta de vorba cu oamenii. L-am invitat si la masa si nu ne-a refuzat. Are foarte mult bun simt, ce mai, se vede ca e print. Lumea vorbeste multe, vrute si nevrute despre el, dar noi n-avem nimic cu el, e si va fi intotdeauna binevenit aici. Aproape ca il consideram de-al nostru”, spune cu mandrie Elisabeta. “Pe mine m-a salutat in limba romana, cred ca a fost invatat de cei care il insoteau, dar mie mi-a placut de el, parca e mai frumusel ca in fotografii”, spune in completare Viorica.
Din ce se vorbeste prin sat, Printul Charles a platit pentru casa o suma frumusica, in jur de 15.000 de euro. “A fost a lui Schuster, acolo a locuit pana nu de mult o batranica tare cumsecade. Familia ei era de mai mult timp plecata, s-au mutat cu totii de aici. Asa cum au facut foarte multi sasi, s-au dus sa-si caute norocul in alte locuri si si-au abandonat casele”, spune Simioana.
Odata parasite, casele au fost ocupate imediat de tigani, care au venit din toate colturile judetului, tot mai multi, de la an la an. Fenomenul a capatat amploare mai ales dupa evenimentele din decembrie 1989, astfel ca acum s-a ajuns in situatia ca in Viscri sa mai traiasca doar 35 de sasi, iar numarul rromilor sa ajunga la aproape 400. “Dar sa stiti ca nu e asa cum credeti. Tiganii nostri sunt cuminti, nu am avut niciodata probleme cu ei, isi vad de treaba lor, muncesc si traiesc alaturi de noi. Deci, Printul Charles nu are de ce sa se teama”, incearca sa lamureasca lucrurile primarul Palasan.
„Ar fi bine sa aduca si niste bani cu el”
Oamenii spera ca o data cu “venirea” Printului Charles, satul isi va reveni. “Problema e ca aici n-au mai ramas foarte multe de facut, oamenii traiesc din cresterea animalelor si cam atat. Statul roman isi bate joc de noi, ne ofera doar 5.000 de lei pentru un litru de lapte. Am lucrat la C.A.P. si nu m-am ales nici macar cu o pensie si parca nu e corect. Muncesti o viata intreaga si nu te alegi cu nimic, muncesti degeaba. Alteta Sa, Charles, daca vine ar fi bine sa aduca si niste bani, sa ne ajute sa ne gasim de lucru, altfel satul asta se duce de rapa. Dispare”, se plange Simion Molnar (foto stanga).
Ar fi putut ajunge regele romanilor
Printul Charles, pe numele sau complet Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, s-a nascut la 14 noiembrie 1948, la Londra, si este actualul Print de Wales si mostenitor al tronului. Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a si al sotului acesteia Philip, Duce de Edinburgh. E de asemenea Duce de Cornwall si Duce de Rothesay, titlurile traditionale ale mostenitorului Angliei, respectiv Scotiei. Charles s-a casatorit cu Diana Spencer la 29 iulie 1981. În urma acestei casatorii s-au nascut doi copii, printii William si Harry. Charles si Diana au divortat la 28 august 1996. La ora actuala printul e casatorit cu Camilla Parker Bowles, amanta sa din perioada cand era casatorit cu Diana.
Se spune ca Printului Charles i-ar fi fost oferita, in mod neoficial, Coroana Romaniei de catre monarhistii romani, oferta refuzata, afirma printre randurile unui articol controversat analistul britanic Tom Gallagher, expert in istoria si politica Romaniei. Tom Gallagher e cunoscut pentru opiniile sale monarhiste si respectul pe care-l poarta Regelui Mihai.