După ce a fost primit la Palatul Cotroceni de președinte Klaus Iohannis, Prințul Charles al Marii Britanii are programată o deplasare în județul Dâmbovița. Însoțit de Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, moștenitorul Coroanei Britanice va vizita, vineri, la ora 13:30, școala din satul Vizurești, comuna Ciocănești, unde majoritatea copiilor sunt de etnie romă, scrie incomod-media.ro.
Nu este prima oară când elevii și profesorii școlii au parte de oaspeți importanți. În 2011, ambasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein, și-a dorit să-l cunoască pe „cel mai cunoscut învățător din România”. Este vorba despre profesorul Ion Nilă, cel care a luptat să demonstreze că elevii romi nu se deosebesc cu nimic de alți copii dacă au parte de educație.
Prințul Charles va vizita o comunitate de romi din Dâmbovița. Satul Vizurești, subiect de documentar pentru BBC
Dascălul (foto) a devenit cunoscut, după ce a realizat proiecte pentru a ajuta elevii din familiile sărace, care nu-și permit să-și trimită copiii la școală. Ion Nilă a fost cel care i-a convins și pe ambasadorul american, Mark Gitenstein, să-i viziteze pe elevi, pe 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.
Oficialul american de rang înalt a sprijinit financiar pentru tipărirea unei culegeri de colinde în limba română, engleză și romani, special pentru copiii săraci din Vizurești. Ambasadorul a susținut apoi școala într-un proiect ce a vizat cumpărarea de instrumente muzicale pentru cei 42 de elevi cu talent la muzică.
Satul a fost vizitat și de ambasadorul Japoniei, tot la inițiativa dascălului Ion Nilă. Diplomatul nipon a promis că va susține financiar un atelier de origami pentru școală ca să-i învețe pe micuți tainele împăturirii hârtiei.
Vizureștiul a stârnit și controverse. Tabloidele britanice au scris că de aici ar pleca romii care cerșesc în Anglia. Profesorul Ion Nilă a scris însă un memoriu tocmai la postul BBC și i-a convins pe reputații jurnaliști să realizeze un documentar despre educația în comunitatea romă.
sursă foto: incomod-media.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro