- Harry a petrecut 10 ani în armata britanică şi a participat la două misiuni în Afganistan, în 2007-2008 timp de 10 săptămâni, apoi ca pilot de elicopter, din septembrie 2012 până în ianuarie 2013. A părăsit armata în 2015.
Prințul a vorbit despre numărul de victime pe care le-a făcut în Afganistan în cartea autobigrafică „Rezerva” („Spare”), care va fi lansată pe piață pe 10 ianuarie, dar din care au apărut deja fragmente în presa britanică.
„Mi se părea esenţial să nu-mi fie teamă de acest număr. În cazul meu, 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici unul care să mă facă să mă simt stânjenit. Trăgeam atunci când trebuia, luam o viaţă pentru a salva o alta”, povestește el în carte.
Fiul regelui Charles al III-lea afirmă că a învățat la antrenamente să-și privească țintele ca pe niște „piese de șah”, pentru că nu ar fi putut să tragă dacă în ele le considera persoane.
„Mi-am fixat ca obiectiv, încă din prima zi, să nu merg niciodată la culcare având îndoieli despre faptul că făcusem ceea ce trebuia făcut, că am tras asupra unor talibani şi doar asupra unor talibani, fără civili în proximitate. Voiam să mă întorc în Marea Britanie întreg, dar încă şi mai mult de atât, voiam să mă întorc acasă având conştiinţa intactă”, a mai adăugat Harry.
Potrivit The Telegraph, angajamentul militar al prinţului Harry a făcut din el o potenţială ţintă a teroriştilor, de unde şi temerile pentru siguranţa personală pe care fiul cel mic al regelui Charles le-a exprimat după ce a renunţat, în 2020, la statutul de membru activ al familiei regale şi a pierdut astfel dreptul la protecţie publică.
„Spare” este plină de dezvăluiri despre familia regală britanică. În cartea care va fi lansată pe 10 ianuarie, Harry și-a acuzat fratele, pe prințul William, că l-a agresat fizic. Potrivit mărturiilor sale, prințul William „l-a trântit la podea” în timpul unei confruntări care a avut loc la Londra, în 2019.
Foto: Profimedia