Palatul Buckingham a confirmat faptul că prințul Harry a dat în judecată cele două tabloide pentru o presupusă interceptare a mesageriei sale vocale.
Cu toate că deocamdată nu se știe când ar fi avut loc faptele, corespondentul BBC pe lângă familia regală, Jonny Dymond, spune că se crede că ar fi vorba de o legătură cu scandalul interceptărilor telefonice de la începutul anilor 2000.
O purtătoare de cuvânt a News Group Newspapers (NGN) – compania care editează The Sun și News of The World (n.r. Ediția de duminică a grupului care a fost închisă în 2011) – a confirmat faptul că au fost dați în judecată de ducele de Sussex.
O sursă din interiorul Reach, compania care The Mirror, a declarat pentru Press Association că știu că au început procedurile legale, dar nu au primit încă o înștiințare oficială în acest sens și prin urmare nu pot comenta nimic oficial.
Noile procese vin la câteva zile după ce ducii de Sussex au anunțat că au dat în judecată ediția de duminică a Daily Mail pentru că a publicat o scrisoare privată pe care Meghan Markle i-a trimis-o tatălui său.
Potrivit unui purtător de cuvânt din Schillings, care o reprezintă pe ducesa de Sussex, cei doi au început procedurile legale împotriva Mail on Sunday şi a companiei mamă Associated Newspapers „pentru că a publicat o scrisoare privată a ducesei, care face parte dintr-o campanie a grupului media de a publica poveşti false în mod deliberat despre ea, precum şi despre soţul ei”.
Prințul Harry a declarat că au luat această măsură ca urmare a unei lungi serii de hărțuiri la care a fost supusă soția sa.
Din nefericire, soţia mea a devenit una dintre recentele victime ale unui tabloid britanic care duce campanii împotriva unor persoane fără a se gândi la consecinţe – o campanie nemiloasă care a escaladat în ultimul an, în timpul sarcinii sale şi în timpul creşterii fiului nostru.
„Cea mai mare frică a mea este ca istoria să se repete. Am văzut ce se întâmplă atunci când cineva pe care îl iubesc este considerat ca un bun de consum până în punctul în care acel cineva nu mai este tratat sau văzut ca o persoană reală. Mi-am pierdut mama şi acum văd cum soţia mea cade victimă aceloraşi forţe puternice”, a mai spus prinţul Harry.
Un purtător de cuvânt al publicației a declarat pentru BBC că: „Mail on Sunday susține în continuare articolul pe care l-am publicat și ne vom apăra în acest caz. Negăm categoric că scrisoarea ducesei a fost editată în vreun fel care să-i fi schimbat sensul”.
Prinţul Harry şi soţia lui, Meghan Markle, se află în primul lor turneu în Africa de Sud împreună cu fiul lor de doar patru luni, Archie Harrison Mountbatten Windsor.
Acuzațiile prințului Harry ar putea avea legătură cu scandalul interceptărilor telefonice realizate în anii 2000 de către publicația News of the World, închisă între timp, și alte ziare britanice publicate de News International, o filială a News Corporation.
Angajații ziarului au fost acuzați că au interceptat apelurile telefonice, au dat mită polițiștilor și au făcut presiuni ilegale în timp ce încercau să obțină informații pentru subiectele pe care le scriau.
În jurul anului 2007, Clive Goodman, corespondentul regal de pe atunci al News of the World, și Glenn Mulcaire, un anchetator privat au fost condamnați și ulterior închiși pentru interceptarea mesajelor de mesagerie vocală lăsate pentru angajații familiei regale.
Prinții William și Harry și Kate Middleton au fost numite printre victime în timpul procesului din 2011.
Mai multe anchete realizate în perioada 2005 – 2007 au arătat că jurnaliștii au interceptat apeluri telefonice ale unor celebrități, politicieni și membri ai familiei regale britanice.
În iulie 2011 a izbucnit un scandal uriaș după ce s-a aflat că au fost interceptate și telefoanele rudelor unei eleve ucise și ale rudelor unor britanici decedați în bombardamentele din 7 iulie 2005.
Scandalul izbucnit a dus la mai multe demisii, inclusiv a proprietarului News Corporation, Rupert Murdoch, din funcția de director al companiei.