Henri De Croÿ a renunțat la costumul cu cravată de mare finanțist în favoarea unor mocasini din piele asortați cu o cămașă largă. Dar n-a schimbat doar garderoba. Recent, belgianul a fost văzut în lobby-ul unuia dintre hotelurile sale din Cartagena de Indias, Columbia, departe de privirile indiscrete ale autorităților europene, care îl investighează pentru evaziune fiscală și spălare de bani, scrie publicația de investigații OCCRP

Descendent al uneia dintre cele mai vechi familii aristocratice din Europa, De Croÿ este anchetat după ce se presupune că a pus la cale o schemă prin care a ascuns sute de milioane față de autoritățile, în numele a zeci de clienți bogați.

Henri de Croÿ este anchetat de trei țări europene, în urma „Dubai Papers”, o scurgere de vreo 200.000 de documente interne aparținând grupului de companii al belgianului, Helin Group. Investigația a fost publicată în 2018 de revista franceză „LObs”.

„Neagă că este proprietarul castelului său din Franța”

Jurnaliștii francezi și colaboratorii OCCRP au descoperit că prințul belgian și-a construit tacit un imperiu imobiliar în regiunea Caraibelor din Columbia. 

Investigația ar putea avea efecte juridice, spune avocata a doi clienți care l-au dat în judecată pe Henri de Croÿ în Elveția, pentru a-și recâștiga aproximativ 7 milioane de euro, bani pe care belgianul i-a „gestionat greșit” prin transferul într-un cont din Emiratele Arabe Unite, susțin ei. Acum, Emiratele i-au înghețat activele locale, iar clienții încearcă să-și recupereze banii. 

„Își ascunde bunurile foarte bine. Chiar neagă că este proprietarul castelului său din Franța”, a declarat avocata Sonja Maeder Morvant, făcând referire la Château dAzy, o construcție în stil neoclasic ce datează din 1846. „În fața justiției elvețiene, se prezintă ca cineva care nu are aproape nicio resursă financiară”, a continuat Morvant.

Averile columbiene

În realitate, De Croÿ și familia lui au acumulat proprietăți în valoare de cel puțin 16 milioane de dolari în Cartagena și împrejurimi.

Familia deține patru conace în centrul vechi al Cartagenei, dintre care două funcționează ca boutique hoteluri și unul, ca spațiu de evenimente. O a patra clădire trebuie renovată.

De asemenea, De Croÿ are un resort de lux pe o plajă privată din peninsula Baru, la 50 de kilometri de centrul orașului. 

Avocatul din Elveția al prințului, Grégoire Rey, a declarat că fondurile folosite pentru a cumpăra proprietățile columbiene „n-au nimic de-a face” cu fondurile care au fost supuse litigiilor de către foștii clienți ai Helin Group. În plus, Rey a declarat că jurnaliștii lucrează cu informații „cunoscut părtinitoare”, cu scopul de a sugera că banii clienților Helin au fost „folosiți pentru scopuri personale”, scrie OCCRP.

„Prințul Negru”, investigat de Belgia, Franța și Elveția

În anii 2010, De Croÿ a primit supranumele „Prințul Negru” în presa belgiană, după ce s-a aflat în centrul unuia dintre cele mai grave cazuri de evaziune fiscală din istoria Belgiei. A fost acuzat că a direcționat banii pe care îi gestiona pentru clienți în firme offshore. Rămași cu puțini bani în conturile lor obișnuite, clienții au scăpat de plata taxelor în valoare de aproximativ 75 de milioane de euro, potrivit presei belgiene.

În 2012, De Croÿ a fost condamnat de un tribunal belgian la trei ani de închisoare cu suspendare. A făcut apel și a fost achitat în 2015.

Însă trei ani mai târziu, când a apărut investigația „Dubai Papers”, au fost dezvăluite documente din cadrul grupului Helin – incluzând e-mailuri, mesaje vocale, rapoarte contabile și transferuri bancare. Acestea au arătat că prințul își extinsese schema de gestionare a banilor la clienți cu mult mai departe de țara sa natală. Scurgerea de informații a umbrit afirmațiile lui De Croÿ din 2018, făcute într-un interviu pentru ziarul elvețian „Le Matin”, că s-a gândit doar la „optimizarea fiscală” legală.

După „Dubai Papers”, mai mulți foști clienți Helin din Elveția au făcut plângere pentru încălcarea încrederii și administrare defectuoasă. Procurorii elvețieni au început investigațiile pentru spălare de bani în 2018, iar în 2019, atât procurorii belgieni, cât și cei francezi au deschis propriile anchete privind afacerile prințului.

„E o investigație în derulare pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Cooperăm cu Belgia și Elveția”, au declarat procurorii francezi pentru OCCRP.

„Vrem să ne stabilim în Cartagena”

Legăturile lui De Croÿ cu Columbia datează de peste trei decenii și au fost realizate de soția sa, María del Socorro Patiño Cordoba. Aceasta este originară dintr-un oraș mic din sud-vestul țării, Popayán. Cei doi s-au cunoscut în Londra, unde De Croÿ lucra în sistemul bancar – o carieră care l-a propulsat în capitalele financiare ale lumii, Hong Kong și Luxemburg. Henri și Maria s-au căsătorit în 1994.

În trecut, cuplul organiza frecvent petreceri somptuoase la moșia din Franța, care se întinde pe 40 de hectare. Dar locuințele lor permanente au fost în Anglia și, mai târziu, în Elveția.

În timp, legăturile cu Columbia s-au consolidat. În 2002, De Croÿ a primit pașaportul columbian. Opt ani mai târziu, când prințul era judecat în Belgia, soția sa a făcut o declarație sub jurământ la consulatul columbian din Londra și a anunțat că trimite un container de mobilă de la moșia franceză în Columbia.

„Vrem să ne stabilim reședința în Cartagena”, a scris femeia într-un mesaj apărut în „Dubai Papers”. Soția lui De Croÿ nu a fost anchetată și nu există dovezi că ar fi fost implicată în alte investigații care îl privesc pe el.

Prima achiziție imobiliară, în 2017

În timpul procesului din Belgia, De Croÿ și soția lui erau ocupați să-și construiască o nouă viață pe coasta columbiană. Aici și-au cumpărat prima proprietate în 1997, iar între 2004 și 2008 le vor achiziționa pe celelalte trei. 

În 2012, în același an când De Croÿ a fost condamnat în Belgia, cuplul a modificat statutul uneia dintre proprietățile din Cartagena din spațiu rezidențial în spațiu comercial; celelalte două au fost reclasificate drept spații comerciale în 2015.

Când condamnarea lui De Croÿ a fost anulată, în 2015, acesta se afla deja în industria hotelieră. Cele trei hoteluri din Cartagena i-au adus venituri de aproximativ 300.000 de dolari în 2015, conform documentelor obținute de jurnaliști. 

În 2016, au cumpărat și al patrulea conac, care poate fi transformat într-un hotel. Toate aceste proprietăți formează un mic lanț hotelier, numit Casa Córdoba.

Implicarea Helin Group în achiziții personale

Investigația „Dubai Papers” a relevat că familia a plătit pentru ultima proprietate din lanțul Casa Córdoba, la sfârșit de 2015 și 2016, cu banii trimiși direct de Helin Group.

La început, Helin a transferat banii de achiziție în contul bancar columbian al soției. Un contabil al companiei a notat motivul ca fiind „fonduri pentru noua proprietate”. Dar cuplul a fost sfătuit să trimită înapoi fondurile și să cumpere proprietatea printr-o companie, mai arată „Dubai Papers”. „Ne-au sfătuit să cumpărăm proprietatea printr-o companie, și nu în nume personal, Maria del Socorro Patiño Córdoba”, se arată în documente.

Un card utilizat de peste o mie de ori în doi ani

Această achiziție nu a fost singura ocazie cu care Helin a transferat fonduri în Columbia. Registre contabile din „Dubai Papers” arată și alte metode folosite de cuplu pentru a evita un control din partea băncilor și a autorităților financiare. 

În perioada 2011-2017, au fost transferate peste 1,3 milioane de dolari de la Helin Group în Columbia.

Cuplul a folosit carduri de debit preplătite, pe care se aflau fonduri de la Helin, pentru a face mii de retrageri de la bancomatele columbiene. Documentele din 2011-2012 arată că, uneori, aceștia au fost la bancomate de peste zece ori pe zi, încercând să atingă limita maximă pe care o puteau retrage.

Juan Ricardo Ortega, fostul director al autorității fiscale columbiene, spune că efectuarea de microretrageri e o tactică comună de spălare de bani, care ar trebui să tragă un semnal de alarmă pentru poliția financiară din țară.

Familia De Croÿ a păstrat cu multă minuțiozitate dovezi pentru cel puțin șase astfel de carduri, care au fost încărcate cu aproape 240.000 de dolari între ianuarie 2015 și iunie 2016.

Două firme fantomă din Panama

După apariția „Dubai Papers”, cuplul și-a luat mai multe măsuri pentru a-și ascunde bunurile, arată documente din registrul corporativ din Panama. Două companii din Panama, Flur Corp și Persoc Group Inc., au fost create în noiembrie și decembrie 2018, la două luni după ce a apărut investigația jurnalistică. Oamenii din spatele companiilor erau asociații lui Henri De Croÿ, sugerând că el este de fapt creierul acțiunii.

Într-o singură zi, în decembrie 2018, și în același birou notarial, la câteva zile de la înființare, Persoc Group a cumpărat trei vile din Cartagena, pentru 2,3 milioane de dolari, mult sub valoarea lor comercială. În același timp, Falur Corp. a achiziționat o altă proprietate, pentru suma modică de 368.000 de dolari. 

În mai 2019, Persoc a cumpărat și resortul estival al Casa Córdoba Baru, pentru numai 55.900 de dolari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News