Toate aceste beneficii se vor adăuga salariului de peste 5.000 de lei pe care îl primesc, lunar, pentru activitatea legislativă, fie ca sunt prezenți sau chiulesc de la muncă.
Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator.
În plus, parlamentarii primesc din bugetul instituției, fie că vorbim de Camera Deputaților sau Senat, mașini de serviciu, cu șofer, dar și cazare gratuită. Vor avea telefon mobil în rețeaua GSM, cu abonament lunar cu 700 minute incluse pentru convorbiri interne.
Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. În plus, li se decontează și călătoriile cu avionul, pentru o călătorie dus-întors pe săptămână.
Regulamentul Camerelor este darnic și cu parlamentarii care și-au încheiat mandatul și nu au mai fost aleși. Astfel, la sfârşitul mandatului, pentru o perioadă de 30 de zile, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi au dreptul de a deconta 6 călătorii, cu trenul sau cu avionul, sau cu autoturismul proprietate personal.
În timpul mandatului, aleșii primesc o sumă forfetară de 1.400 de lei, lunar, pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi dar și 4.600 de lei, lunar, pentru cazare. Ca exemplu, într-o singură lună, octombrie, deputații au vorbit la telefon de 42.000 de lei, și au cheltuit pentru cazarea 1.386.182 lei, iar cu transportul, 529.799 lei.
Salariul unui membru în conducerea Camerei, peste 13.000 de lei
La capitolul privilegii, cei mai câștigați vor fi viitorii președinți de comisii și membri ai Birourilor Permanente. Salariile acestora s-au dublat, după adoptarea în Parlament a Ordonanţei 14/2015, propusă de fostul minsitru Gabriel Oprea și care a mărit salariile tuturor demnitarilor din stat. Astfel, cei care fac parte din conducerea forurilor legisalative vor primit peste 13.000 de lei, în timp ce președinții Camerelor vor avea 15.000 de lei.
De această majorare a salariilor au beneficiat, în 2015, între alţii, preşedintele României, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membrii Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adică vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, miniştrii, consilierii prezidenţiali, Avocatul Poporului.
Parlamentarii vor avea la finalul mandatului pensii speciale, de până la 6.000 de lei
Parlamentul care tocmai își încheie mandatul s-a gândit și la viitor. Așa că au votat, în timpul acestei legislaturi, pensii speciale pentru aleși. Singura condiție pentru a primi pensie este să fi încheiat cel puțin un mandat complet și să nu fie condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție.
Astfel, la finalul celor patru ani în Parlament, reprezentanții poporului vor putea să își rotunjească veniturile cu pensii între 2000 de lei, pentru cei cu un singur mandat, la 4.000 cei cu două mandate şi 6.000 cei cu trei sau mai multe mandate.
Sute de foști parlamentari au depus cereri pentru pensia specială, până în prezent.