Articolul AP descrie un sistem de detenție și abuzurile asupra civililor – majoritatea fără statut legal în conformitate cu legislația rusă – care, potrivit prestigioasei agenții de presă, încalcă în mod direct convențiile de la Geneva.
„Este o afacere de trafic de ființe umane”, a declarat Lena Yahupova, o administratoare de oraș din regiunea Zaporojie, în vârstă de 50 de ani, care a fost reținută în octombrie și a reușit să scape din captivitate în martie.
Yahupova a descris faptul că a fost forțată în mod regulat să sape tranșee alături de alți ucraineni – inclusiv proprietari de afaceri, lucrători din domeniul utilităților, un student și un profesor – timp de peste 12 ore la rând. Majoritatea prizonierilor purtau uniforme militare rusești, ceea ce a dus la temeri că artileria ucraineană i-ar putea confunda cu trupele inamice.
AP a documentat două locații folosind imagini din satelit în care prizonierii ucraineni au fost forțați să sape tranșee defensive pentru forțele ruse, în anticiparea contraofensivei Kievului.
De asemenea, soldații ruși i-au obligat pe prizonieri să sape gropi comune pentru compatrioții lor executați care nu au respectat ordinele, potrivit persoanelor intervievate și imaginilor din satelit.
Guvernul ucrainean crede că Rusia ar fi reținut aproximativ 10.000 de civili, a declarat Oleksandr Kononenko, un negociator pentru schimbul de prizonieri, pentru AP.
Deținuții sunt mutați în mod arbitrar de la o facilitate la alta în ceea ce o rudă a descris ca fiind un efort de a-i ascunde de membrii familiei și „doar pentru a ascunde urmele crimelor”.
Rusia neagă faptul că ține civili ucraineni în captivitate.
Dar Kievul a afirmat în iunie că Rusia a eliberat aproximativ 150 de civili ucraineni, negând în același timp că alții sunt ținuți captivi, potrivit AP.
Un raport al Națiunilor Unite din 27 iunie a documentat cel puțin 53 de schimburi de prizonieri civili cu soldați ruși – o încălcare a dreptului internațional.
Raportul ONU a documentat, de asemenea, 77 de execuții ale unor prizonieri civili și a precizat că 91% dintre prizonieri au descris tortură și rele tratamente.
Articolul AP a „cartografiat” 103 centre de detenție improvizate și oficiale în care sunt ținuți civili ucraineni în Rusia, Belarus și în teritoriile ocupate din Ucraina.
Aproape 100 de fotografii furnizate de anchetatorii ucraineni din interiorul acestor facilități din teritoriile eliberate arată instrumentele de tortură folosite împotriva civililor captivi, care au reclamat, după eliberare, că au fost supuși unor astfel de rele tratamente în Rusia și în regiunile ocupate.
Autoritățile ruse intenționează să construiască 31 de noi colonii de închisori și centre de detenție în teritoriile ocupate până în 2026, a precizat AP, citând un document guvernamental rus pe care l-a obținut.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
pikpik • 14.07.2023, 12:54
Foarte bine, så munceascå, ce vroiau så stea cu burta-sus la soare ca fratii lor ce s-au refugiat in tåri EU cu jeep si sacul de dolari?
bozo76 • 14.07.2023, 07:42
Cone vrea sa faca un PFA cu refugiate ukrainience cum procedeaza? Intrebam redactia libertatea.