Locul lasat vacant de Adrian Nastase a fost ocupat, ieri, de liberalul Bogdan Olteanu, care a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor cu 196 de voturi “pentru”, si 110 “impotriva”. Liberalul a fost sustinut de propria sa sotie, care a venit la Parlament si a urmarit procedura alegerii dintr-o loja a salii de sedinta. Marea surpriza a venit de la PRM, care a anuntat abia in plen ca sustine candidatul Aliantei.
“Armonioasa” coalitie de guvernare nu rateaza nici un moment pentru a se contra. Postul de presedinte al Camerei, ramas vacant, a divizat si Puterea si Coalitia. Partidele din coalitie, in loc sa se grupeze in jurul unui singur candidat, au reusit, ca de obicei, sa dea impresia unui razboi general. Liberalul Bogdan Olteanu, candidatul Aliantei D.A., a fost sustinut de PNL, PD si UDMR. Conservatorii, insa, nu s-au putut abtine sa faca o nota discordanta si si-au desemnat un candidat propriu, pe Daniela Popa, divizand voturile Puterii si dand nastere unor noi contre in cadrul Coalitiei. “Prin depunerea unei candidaturi separate, Partidul Conservator s-a autoplasat in afara Coalitiei, si-a reconfirmat statutul de solutie imorala”, a comentat presedintele PD Emil Boc gestul conservatorilor. Mai mult, el i-a acuzat ca “nu sunt loiali actualei guvernari” si i-a amenintat voalat ca vor fi dati afara din coalitie: “daca nu vor tine cont de recomandarile Aliantei, dupa parerea mea, cu greu PC isi va putea mentine locul in coalitia aflata la guvernare”.
In replica, Dan Voiculescu i-a acuzat pe Emil Boc si pe “seful sau, Traian Basescu”, ca sunt “solutia ipocrita”. Mai mult, el a amenintat la randul sau ca ar putea iesi de la guvernare: “Daca Guvernul si Presedintia considera ca nu e nevoie de noi, nu avem nici o problema in a iesi de la guvernare. Dar responsabilitatea pentru instabilitate nu este a noastra”.
De partea cealalta, pesedistii pareau si ei plasati in doua tabere. Unii care intentionau sa-si sustina propriul candidat, pe Valer Dorneanu, pentru sefia Camerei si altii, spun sursele noastre, care nu ar fi fost de acord. Cei din urma, sustinatori ai demisionarului Adrian Nastase, ar fi dorit sa-si dea voturile ori lui Bogdan Olteanu, ori Danielei Popa.
Cert e faptul ca, pentru a ocupa functia de presedinte al Camerei Deputatilor, candidatii trebuie sa obtina cel putin 167 de voturi, indiferent de la ce partid. Bogdan Olteanu a iesit presedinte al Camerei Deputatilor din primul tur. El a fost sustinut, pe langa democrati, liberali si udemeristi, de independenti si de grupul minoritatilor nationale.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!