Asociaţia Pro Democraţia atrage atenția privind prezența unui număr foarte mare de voturi pe listele suplimentare și îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica „turismului electoral” să influenţeze rezultatul referendumului.
„Dacă la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru această analiză) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanţi, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, până astăzi la oră 13,00 s-au prezentat la urne 2.134.579 votanţi, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare. Procentual, la o prezenţa mai bună în 2016 (39,5%), pe lista suplimentară s-au regăsit 4,8% dintre votanţi. La referendumul de anul această, la o prezenţa mai scăzută a votanţilor până astăzi la ora 13,00 (11,67%), pe lista suplimentară s-au regăsit 11,23% dintre votanţi – o proporţie de trei ori mai mare!”, atrage atenţia Pro Democraţia într-un comunicat de presă transmis duminică.
Pro Democraţia transmite că observatorii din judeţele Prahova, Argeş, Ilfov, Giurgiu, Braşov, Dâmboviţa, Timiş, Cluj, Satu Mare, Dolj şi Bucureşti au semnalat situații de turism electoral. Astfel de cazuri au fost observate și la secţiile de vot din străinătate, Stockholm și Roma.
”Facem apel la toate organizaţiile implicate în procesul de observare să fie vigilente pentru a identifica potenţiale situaţii de turism electoral şi a le sesiza autorităţilor abilitate. La finalul scrutinului ne propunem să centralizăm sesizările primite pe această temă pentru a solicita verificarea listelor suplimentare din secţiile de vot în care planează astfel de suspiciuni, asftel încât să se poată depista votul multiplu”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Pro Democraţia
Cetățenii sunt chemați să se pronunțe dacă sunt de acord pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, în așa fel încât formularea „căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în „căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Cei care merg la vot vor putea răspunde cu DA sau NU. Pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Citește și:
VIDEOREPORTAJ/ Referendumul la sat, ziua II-a, episodul 2.”Nu mă pricep să spun cum arată, dar dacă ar fi toată lumea homosexuali, nu am mai avea în țara asta copii” și „Bani aruncați„
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro