- PRO TV a trimis joi o notificare redacțiilor prin care interzicea presei să relateze orice informație despre vreun caz de îmbolnăvire de COVID-19 din interiorul televiziunii sau să asocieze numele acesteia cu așa ceva. Nimeni nu scrisese până atunci însă despre așa ceva.
- a doua zi însă, chiar PRO TV trimite un comunicat de presă prin care anunță că mai mulți angajați ai televiziunii s-au infectat cu COVID-19.
- sâmbătă și duminică, Libertatea a scris despre o petrecere la mare de acum două săptămâni la care au fost o parte dintre vedetele stației, printre care și Andreea Esca, și unde nu au fost respectate regulile sanitare.
- chiar PRO TV difuzase imagini de la petrecere în urmă cu două săptămâni care o arătau pe Andreea Esca cu și fără mască la evenimentul cu peste 50 de oameni.
- nici cei doi reprezentanți ai organizațiilor de media, nici Libertatea nu contestă dreptul legitim al angajaților PRO TV de a nu fi divulgate informații despre starea lor de sănătate.
Notificarea celor de la PRO TV are putere legală zero, susține Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent, organizație care luptă de peste 25 de ani pentru drepturile presei.
“Nu poate interzice nimeni dezbaterea unui subiect. Din oficiu. De regulă, problemele în dezbaterea unui subiect apar în momentul în care articolul este pregătit și atunci se constată dacă s-au încălcat limitele legale privind viața privată, dacă s-au încălcat datele personale. Deci problemele apar în modul în care este construit subiectul, nu în subiectul ca atare. Așa că ideea de a interzice cuiva să trateze un subiect oricare ar fi el este de râs, dacă n-ar fi de plâns. Notificarea aceea nu este decât un mijloc de intimidare”, spune Avădani, pentru Libertatea.
De ce recurge la o astfel de măsură o companie de media? Care, de fapt, trăiește din accesul la informație și din libera circulație a informației. Și aici avem un mare semn de întrebare între departamentul legal al PRO TV și departamentul editorial. Mereu PRO TV a fost extrem de protector față de imaginea lui și de oamenii cu care lucrează. Și aici am un semn de întrebare, de ce-ți pui mâna în cap, în momentul în care subiectul nu era pe piață?
Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent
Reprezentanta CJI subliniază dublul standard aplicat de PRO TV: “Noi putem vorbi despre oricine, voi nu aveți voie să vorbiți despre noi”
Și oferă exemple, făcând trimitere, printre altele, chiar la imaginile difuzate la PRO TV de la petrecerea la mare.
“Tu, la rândul tău, dai pe post materiale din care reiese că vedetele tale, oamenii cu care lucrezi nu respectă regulile de protecție. Așa cum ne-am ridicat vocile în momentul în care a apărut fotografia din biroul premierului, așa cum ne-am ridicat vocile când am văzut fotografiile de la Mamaia de pe plajă, așa avem dreptul să ne ridicăm vocile și acum, când vedem oameni, care ei înșiși se consideră influenceri făcând lucruri împotriva măsurilor de protecție. Nu am suficiente detalii ca să văd, ca să mă pronunț dacă tot ceea ce s-a întâmplat la lansarea acelui hotel e legal sau ilegal, e treaba altora să verifice dacă acele reguli mai sunt sau nu în vigoare”, susține Avădani.
Este o măsură extrem de agresivă împotriva unor colegi de breaslă și împotriva obiectului de activitate al unei televiziuni.
Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent
O tentativă de cenzurare a unor informații de interes public major
La rândul său, Mircea Toma, președintele ActiveWatch, organizație care monitorizează presa de 26 de ani, critică dur decizia PRO TV de a trimite această notificare presei. Toma reclamă faptul că PRO TV invocă un regulament european care apără persoanele fizice ca să le interzică jurnaliștilor să scrie despre televiziune însăși.
“Mesajul de la PRO TV este formulat excesiv. El invocă, cu titlu de bază legală, «Regulamentul (UE) al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal». Interpretarea injustă a actului normativ se referă, în opinia noastră, la extinderea protecției acestei legi asupra instituției PRO TV”, declară Toma pentru Libertatea.
Reprezentantul ActiveWatch atrage atenția că “după cum se vede din titlul regulamentului, acesta privește protecția datelor personale exclusiv pentru persoane fizice. Or, avertismentul transmis de PRO TV către redacții solicită jurnaliștilor să se abțină nu doar de la a face publice date privind starea de sănătate a angajaților postului, ci și de la «divulgarea (…) mărcii, însemnelor si/sau denumirii subscrisei (…) PRO TV, în legătură cu presupusa existență a unor cazuri pozitive de COVID-19 în rândul salariaților și/sau colaboratorilor subscrisei ori membrilor familiilor acestora»”.
Prin această interpretare abuzivă, cât și prin tonul amenințător, inițiativa juriștilor de la PRO TV poate fi interpretată ca tentativă de intimidare a presei cu scopul de a cenzura informații de interes public major
Mircea Toma, ActiveWatch
Și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit despre acest subiect, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX. El a spus că notificarea trimisă de Pro TV instituțiilor media să nu scrie despre cazurile de coronavirus din televiziune, cel mai probabil este ”un exces de zel al unor juriști ai postului”.
”Nu aveau voie, din punct de vedere al deontologiei și al civilizației jurnalistice din România, să interzică unor unități de presă să informeze despre un subiect categoric de interes public, legitim, și anume boala COVID-19 și răspândirea ei în această țară și, în acest caz, în Pro TV”, a afirmat Cristian Tudor Popescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro