Evaluarea va fi susținută în totalitate online, pe platforma Brio, asta înseamnă că toți elevii vor trebui să aibă la dispoziție calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart conectate la internet.
Primii care vor susține testele sunt elevii de clasa a treia, a cincea și a șasea și ei vor începe cu matematica. În zilele următoare, vor susține și testările la română. Cei de liceu vor da și istorie.
Potrivit Ministerului Educației, această testare este doar pentru a înțelege nivelul copiilor și unde trebuie să se intervină.
Copiii nu primesc note, dar profesorii și părinți vor avea la final un raport narativ despre cum s-a descurcat elevul. Cei din clasele primare vor avea la dispoziție 30 de minute pentru a rezolva subiectele, iar cei de gimnaziu și liceu, 60 de minute.
Vor fi teste grilă cu 4 răspunsuri prestabilite și 1 răspuns corect, iar elevii vor bifa doar rezultatul.
De pe 30 mai și până pe 8 iunie, cei în jur de zece mii de elevi vor fi testați la trei discipline: română, matematică și istorie – doar la liceu. Ele sunt construite respectând programa școlară.
Testele Brio nu sunt omologate pentru disciplina Matematică, de către Ministerul Educației, iar instituția a dat decizie de neomologare în cazul testelor Brio pentru disciplina Istorie. Potrivit legislației, dacă nu sunt omologate ca mijloace de testare/auxiliare didactice, instrumentele nu pot fi folosite în învățământul preuniversitar.
Calendarul testării standardizate
- 30 Mai: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a – matematică
- 31 Mai: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a – matematică/istorie
- 2 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a – matematică/istorie
- 3 Iunie: Clasele a III-a, a V-a și a VI-a – Limba română
- 6 Iunie: Clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a – Limba română
- 7 Iunie: Clasele I, a X-a și a XI-a – Limba română
- 8 Iunie: Reprogramări pentru sesiunile de testare care nu s-au putut efectua.
Citește și: Evaluările standardizate 2022. Calendarul examenelor și reguli