Proba orală la Limba și Literatura Română este primul contact pe care elevii îl au cu acest examen. Notarea cu ajutorul calificativelor îi face pe unii dintre elevi să trateze cu mai puțină seriozitate această probă sau din contră, pune accentul pe felul în care începe examinarea ca fiind o demonstrație asupra modului în care se va desfășura întreaga perioadă pentru ei. Cu toate că această probă nu are o miză foarte mare (nu este o probă eliminatorie) ea trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca și celelalte probe. Iată ce trebuie să avem în vedere.
În primul rând, profesorii ne evaluează atât cunoștințele dar și pe noi ca oameni. La această probă contează nu numai să fii pregătit din punct de vedere intelectual, dar să ai și o conduită adecvată. Înainte de toate, evaluatorul va analiza felul cum ești îmbrăcat. Trebuie să ai o ținută decentă și îngrijită. Atitudinea ta trebuie să fie relaxată și trebuie folosit un limbaj academic. Contează mimica feței și tonul vocii, dar și coerența vorbirii. Nu există nici un motiv pentru care să nu fii încrezător.
Examinatorii își doresc să simtă încrederea din vocea ta. Vor să știe că te simți pregătit. Chiar dacă dai un răspuns corect, dacă atitudinea ta nu strigă ”am încredere în mine”, ezitarea ta va fi reflectată în calificativ. Când te prezinți în fața examinatorului, privește-l fix în ochi și începe cu primul exercițiu. Este recomandabil ca exercițiile să se rezolve în ordine pentru a fi mai ușor pentru profesor să te urmărească. Nu uita să și zâmbești din când în când pentru a evita o atitudine încordată.
Conține două exerciții
În al doilea rând, această probă are rolul de a dovedi că ți-ai însușit anumite abilități de comunicare și, totodată, că ești capabil să aplici niște definiții pe un text. Proba orală conține două exerciții: primul presupune aplicarea unor cunoștințe teoretice pe un text literar sau nonliterar, iar al doilea exercițiu este asemenea celui de-al doilea subiect de la proba scrisă de bac în care trebuie să îți exprimi opinia în legătură cu un subiect general, doar că de data aceasta verbal, nu în scris.
În ceea ce privește întrebările de la primul exercițiu, elevii trebuie să își însușească niște noțiuni despre stilurile funcționale( stilul științific, stilul juridic- administrativ, stilul publicistic, stilul beletristic și stilul colocvial), tipologia textelor( informative, descriptive, narative și argumentative), registrele stilistice și elementele situației de comunicare(emițător, receptor, mesaj, canal).
Pentru a concluziona, putem spune că atenția constituie un element important în cadrul acestei probe.
Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2017 la Certificare competențe
Modele de subiecte A Competenţe lingvistice Limba română
Modele de subiecte B Competenţe lingvistice Limba maternă
Examenul de Bacalaureat 2017 va începe mai devreme
Examenul naţional de Bacalaureat va începe mai devreme, anul acesta, potrivit ordinului publicat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Astfel, înscrierile pentru sesiunea de vară a examenului au avut loc în perioada 22-26 mai 2017, faţă de 30 mai-3 iunie cum a fost anul trecut.
Citește și: Calendar și modele de subiecte Bacalaureat 2017
Calendar BACALAUREAT 2017
Calendar Bacalaureat 2017 – sesiunea iunie-iulie 2017
22 – 26 mai 2017: Înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
26 mai 2017: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/ a XIII-a
6 – 7 iunie 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
8 – 9 iunie 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
9, 12 – 13 iunie 2017: Evaluarea competenţelor digitale – proba D
14 – 16 iunie 2017: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
26 iunie 2017: Limba şi literatura română – proba Ea) – probă scrisă
27 iunie 2017: Limba şi literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
28 iunie 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
30 iunie 2017: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
5 iulie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
6 – 9 iulie 2017: Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2017: Afişarea rezultatelor finale