Potrivit motivării judecătorului de la Tribunalul București care a aprobat arestarea, trei femei au dat declarații despre cum au fost traficate de frații Tate, prin metoda lover-boy.
La dosar au fost depuse și rapoartele de expertiză psihologică ce dovedesc că aceste femei au fost victimele traficului de persoane.
Alte probe importante depuse de DIICOT sunt și procesele-verbale de redare a conversațiilor purtate de frații Tate prin intermediul unei aplicații.
Dosar deschis acum 9 luni
„Inculpații Andrew Tate și Tristan Tate aveau rolul de a recruta persoane, care erau transportate și adăpostite în locuințe din România”, acuză procurorii DIICOT, care au deschis dosarul în urmă cu 9 luni. Anchetatorii spun că cele două inculpate, Georgiana Naghel și Luana Radu, supravegheau și coordonau întreaga activitate de exploatare.
Georgiana Naghel are 28 de ani și este și cetățean american, e iubita lui Tate de un an și se descrie ca femeie de afaceri și influenceriță. Luana Radu, 32 de ani, a lucrat la Secția 7 de Poliție din București, dar a renunțat la postul ei în urmă cu opt ani pentru a urma o carieră în videochat, scrie Daily Mail.
Presiuni psihice
Din probe, rezultă „un tipar în modul de acțiune al inculpaților, care conferă greutate şi credibilitate declaraţiilor victimelor”, se arată în motivarea Tribunalului București.
Judecătorul a mai remarcat și „aptitudinea inculpaților Tate de a identifica persoanele vulnerabile și de a exploata nevoile de afecțiune, încredere, stabilitate ale acestora, creându-le impresia unei relații apropiate și înlăturând astfel orice suspiciune pe care ar fi putut-o avea victimele”.
Celelalte două inculpate realizau presiuni psihice asupra victimelor „pentru ca acestea să lucreze cât mai mult”, constată tribunalul.
Fără antecedente, dar cercetați anterior în Marea Britanie
DIICOT spune că, deși cei doi frați nu au antecedente penale, ambii au fost cercetați în Marea Britanie: unul pentru o infracțiune contra integrității corporale, celălalt pentru infracțiuni contra persoanei și infracțiuni privind viața sexuală.
Oamenii legii au constatat că una dintre victime a fost recrutată „prin inducere în eroare cu privire la intenția de a pune bazele unei relații de căsătorie sau concubinaj și existența unor false sentimente ale inculpatului”, așa cum rezultă din conversații purtate online.
Victima le-a declarat anchetatorilor că a venit în România, după ce Andrew Tate i-a spus că vor locui împreună. „Ulterior, mi-a spus că în casa în care locuiește acesta stau mai mulți bărbați care lucrează cu el și cu fratele său, așa că e mai bine să ia un alt apartament, doar pentru noi doi”, a mărturisit victima.
Când a ajuns în România, Tate i-a spus că nu va putea locui în apartament, ci va trebui să stea cu una dintre acolitele lui. Aceasta a preluat-o pe victimă de la aeroport și i-a spus că va locui cu niște fete care lucrează pentru frații Tate. „Mi s-a părut ciudat, dar eram deja în România”, a mărturisit victima.
Avocatul fraților Tate, contrazis
Frații Tate nu și-au recunoscut faptele, însă nu l-au convins pe judecătorul de drepturi și libertăți, care a explicat că „nu poate reţine versiunile prezentate de inculpați, acestea nefiind verosimile şi necoroborându-se cu celelalte mijloace de probă administrate în cauză”.
Judecătorul remarcă, din filmulețele postate pe rețelele de socializare de Andrew Tate, și lipsa de respect pentru normele legale și totala indiferență față de valorile sociale, dar și „atitudinea de desconsiderare față de femei în general, pe care le percepe doar ca un mijloc de a obține câștiguri mari în mod facil”.
Avocatul lui Tate a susținut că aceste conținuturi video „prezintă doar un personaj și nu pot fi avute în vedere”, însă judecătorul subliniază că inculpatul „manifestă aceeași atitudine și în relațiile cu victimele, iar acest lucru transpare cu evidență din conținutul conversațiilor cu acestea aflate la dosarul de urmărire penală”.
Judecătorul a cerut probe suplimentare pentru acuzația de viol
În ceea ce privește infracțiunile de viol reținute în sarcina unuia dintre frații Tate, procurorul a avut în vedere declarațiile victimei, dar judecătorul de drepturi și libertăți a precizat, în motivarea sa, că „se impune administrarea de probe suplimentare, care să coroboreze declarațiile persoanei vătămate și să lămurească situația de fapt”.
Magistratul apreciază că „lăsarea în libertate a inculpaților ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală şi s-ar crea un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie, cu atât mai mult cu cât înfrângerea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea și demnitatea persoanelor vulnerabile creează în comunitate o reacţie puternică de nemulţumire şi nesiguranţă”.
Frații Tate au fost arestați pentru 30 de zile, dar au atacat decizia, iar contestația lor va fi judecată marți, 10 ianuarie 2023, la Curtea de Apel București.