„Problema drogurilor în România devine la fel de presantă ca peste ocean. Drogurile sunt atât o problemă de sănătate publică, cât și una de securitate națională. De aceea, e necesar să alocăm resurse umane suplimentare la DIICOT. Joi, va intra în ședință de Guvern un memorandum în acest sens: suplimentarea cu 25 de posturi de procurori”, a spus Alina Gorghiu într-un comunicat de presă.
Ea a adăugat că, numai ieri, 30.000 de pastile au fost capturate de polițiștii antidrog din Vâlcea: „Vorbim despre substanța activă alprazolam, un drog de risc”.
Ministrul Justiției a avertizat că problema drogurilor în SUA este extrem de gravă. „În 2024, traficul și consumul ilicit de droguri vor fi principale amenințări la adresa securității naționale din SUA. Asta spune cel mai recent Raport al Departamentului american pentru Securitate Internă”, a mai punctat Gorghiu.
Ea a precizat ulterior, într-o conferință de presă la Parlament după ședința PNL, că își bazează afirmațiile „pe cifrele pe care le-am comunicat cu toții public, de la ministerul de Interne, la ANAD, la faptul că președintele României a pus pe agenda CSAT această tematică a consumului de droguri” și că este „o problemă de securitate națională”.
Recent, Alina Gorghiu a spus că „sunt milioane de consumatori de droguri în România” și că „nu îi putem băga la puşcărie pe toți”. Totodată, situația consumului de droguri și a traficanților din România urmează să ajungă și în CSAT.
Totodată, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a afirmat recent că va fi eliminată posibilitatea de condamnare cu suspendare pentru trafic de droguri. Mai precis, este vorba despre așa-numita „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, prin care traficanții vor primi doar închisoare cu executare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare, fără să poată primi suspendarea pedepsei.