Trump a declarat în repetate rânduri că opoidele reprezintă o problemă națională, iar prin declararea urgenței de sănătate publică, toate resursele guvernului federal și ale sucursalelor executivului vor fi direcționate în scopul soluționării acestei probleme,
Președintele a spus încă din august că va declara o „urgență națională”. „Criza de opioide este o urgență, iar eu o spun oficial în momentul de față: Este o urgență. Este o urgență națională „, a spus Trump la acea dată. „O vom desemna urgență națională. Este o problemă serioasă, cum nu am mai avut niciodată până acum”.
Președintele a vorbit într-un interviu acordat miercuri seara despre anunțul de joi. „Criza opioidelor este o urgență extraordinară.”
Cu toate acestea, experții au declarat pentru ABC News că declararea unei urgențe naționale oficiale, așa cum a făcut-o Trump ar putea fi o greșeală.
Numarul opioidelor eliberate pe baza de prescriptie medicala și vândute în mod legal a crescut de patru ori în perioada 1999-2010, deși nu a fost înregistrată nicio schimbare majoră a în ceea ce privește numărul persoanelor care au raportat dureri, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Astăzi, supradoza de droguri este principala cauză a morții accidentale în Statele Unite, iar cele mai multe cazuri implică opinoide.
Președintele a făcut criza opioidelor unul dintre principalele subiecte de discuție în timpul campaniei sale electorale de anul trecut.
Ce sunt opioidele
Opioide este un termen care definește o grupă de substanțe chimice heterogene naturale și sintetice înrudite cu morfina. Spectrul de acțiune al opioidelor este foarte complex și diferit, dar în general sunt prescrise pe post de analgezice, ele oferind rezultate superioare majorității altor substanțe cu rol similar. Utilizarea lor crează, însă, dependență foarte repede, în special în cazul celor care produc euforie intensă.
Când vine vorba de a lua opioide, Statele Unite se află pe primul loc în lume. Pentru fiecare milion de americani, în fiecare zi se administrează aproape 50 000 de doze de opioide.
Deși există adesea motive bune pentru a lua opioide, de exemplu pacienții cu cancer le utilizează pentru ameliorarea durerii, sau pacienții care se recuperează de la intervenție chirurgicală, în America în majoritatea cazurilor sunt prscrise doar pentru ameliorarea durerilor de zi cu zi. Iar asta reprezintă o adevărată problemă.
De exemplu, în doi ani, orasul Kermit din Virginia de Vest a primit aproape noua milioane de pastile de opioide, deși acolo locuiesc doar 400 de oameni.
La nivel național, opiaceele au ucis mai mult de 33.000 de persoane în 2015, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Această cifră include și decesele cauzate de heroină, un opioid ilegal. Dar aproape jumătate dintre aceste morți au fost cauzate de un opioid prescris pe bază de rețetă – adică un analgezic disponibil de la o farmacie.
Dar de ce au Statele Unite, mai mult decât orice țară din lume, o problemă cu opioidele?
Cuzele sunt multiple, dar una dintre cele mai importante este reprezentată de sistemul medical privat din această țară. Întrucât ei nu au un sistem medical universal, susținut de stat, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor din lume. Prin urmare, americanii trebuie să își asigure propria asigurare – de obicei prin intermediul unui angajator sau al guvernului.
„Majoritatea asigurărilor, în special pentru persoanele sărace, nu vor plăti decât pentru o pastilă. Să presupunem că avem un pacient de 45 de ani, care are dureri de spate mai mici, după examinare se constată că sunt spasme musculare. Cel mai bun tratament pentru asta este fizioterapia, dar pentru asta pacienții vor fi obligați să plătească din asigurarea lor medicală și nimeni nu face asta, așa că medicii prescriu o rețetă medicală, foarte posibil cu un opioid”, explică profesorul Judith Feinberg de la Universitatea de Vest din Virginia.
Un alt faptor este reprezentat de faptul că Statele Unite, alături de Noua Zeelandă sunt singurele țări care permit ca medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală să fie prezentate în reclamele de la televizor.
Potrivit firmei de cercetare Kantar, cheltuielile de publicitate de către companiile farmaceutice din SUA au ajuns la 6,4 miliarde de dolari în 2016 – o creștere de 64% din 2012.
În 2015, Asociația Medicală Americană a cerut interzicerea publicității pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Nu s-a întâmplat.
Mai mult, în același an, amploarea culturii americane de opioidea fost văzută datorită unei reclame difuzate în timpul Superbowl, în cel mai scump slot de reclame din lume.
Morți celebre provocate de opioide
Nici măcar moartea unor actori și cântăreți celebri cauzată de supradoze de opioide nu a reușit să-i facă pe americani să renunțe la utilizarea acestor medicamente.
Printre cei mai faimoși oameni care ua murit din cauza opioidelor se numără John belushi în 1982, Heath ledger în 2008, care avea în sânge două opioide puternice împreună cu xanax, diazepan și două somnifere, Elvis Presley, în sângele căruia a fost găsit un opioid după moarte, sau Prince, care a murit în 2016 și care era dependent de opioide, acestea fiindu-i prescrise de medic pe numle unui apropiat al cântărețului.
Citește și: Care sunt șansele să aflăm cine l-a omorât pe Kennedy, după desecretizarea dosarului JFK
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!