OUG-ul dat săptămâna trecută de Ministerul Educației pentru reglementarea admiterii online la facultate nu poate fi pus în aplicare. Petrișor Țucă, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), explică pentru Libertatea de ce.
65% dintre elevi nu au computer
Mulți elevi din România n-au acces la educație online, pentru că nu au computer. Și dacă nu au computer, cum ar putea susține ei admiterea la facultate online?
E nevoie să găsim soluții pentru tinerii săraci, care n-au calculator acasă, pentru a se putea înscrie la licență sau masterat.
Petrișor Țucă, președintele ANOSR:
Soluția găsită de ANOSR este ca universitățile să încheie parteneriate cu inspectoratele școlare, astfel încât cele din urmă să pună la dispoziția absolvenților de clasa a XII-a calculatoare.
“Laboratoarele de informatică din școli pot deveni centre de admitere pentru acești tineri”, explică Țucă.
66% dintre universități nu oferă sprijin tinerilor cu dizabilități
Cele mai multe universități n-au proceduri sau ghiduri care să sprijine candidații cu dizabilități. “Site-urile universităților nu sunt adaptate pentru candidații care au deficiențe de vedere sau nu pot tasta pentru că suferă de paralizie”, explică președintele ANOSR.
Reprezentantul studenților ridică această problemă pentru că, anul trecut, erau în jur de 7.000 de tineri de 18-19 ani cu dizabilități, potrivit datelor furnizate de DGASPC-uri.
Regulamentele pentru admitere nu sunt accesibile
Universitățile n-au regulamentele de admitere afișate pe site-urile lor, astfel încât să fie accesibile din câteva click-uri absolvenților de clasa a XII-a.
Regulamentele sunt importante, pentru că prevăd calendarul admiterii, ce documente trebuie să transmită candidații către universități și alte reguli. Este o problemă pe care o regăsim la 20% din universitățile de stat.
Petrișor Țucă, președintele ANOSR:
Birocrația încă pune studenții pe drumuri
Peste 30% din universități continuă să le ceară studenților la înscriere copii după: certificatul de naștere, certificatul de deces al părinților, buletin sau diploma de bacalaureat. Unele dintre ele, legalizate.
Prin urmare, chiar și în perioada de izolare, studenții sunt nevoiți să meargă la notar pentru a se putea înscrie la facultate, deși legea spune contrariul.
În 2016, guvernul tehnocrat a dat o OUG prin care a eliminat obligativitatea prezentării de copii legalizate.
Dincolo de timpul pierdut pe drumuri pentru a face aceste copii și pentru a le depune la facultate, e ridicată și problema banilor cheltuiți pe legalizare. Undeva la 10-15 lei pe fiecare copie legalizată.
Dacă sunt un student sărac, tu, universitate, îmi impui să dau bani pe acte?”, punctează Petrișor Țucă.
Studenții nu pot depune contestații
Anual, în jur de 20% dintre tinerii care se înscriu la facultate depun contestații după examenul de admitere, mai ales cei care dau la Medicină, Biologie sau discipline tehnice. De obicei, contestațiile se pot depune în 24-48 de ore după aflarea primului rezultat, la secretariatul universității.
Doar două universități din România oferă studenților posibilitatea de a depune contestație online: Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din București.
Studenții nu-și pot confirma locul online
După ce iau examenul, am o altă problemă: nu-mi pot confirma locul online. Legea Educației spune că procedura de confirmare se poate face doar fizic.
Petrișor Țucă:
Din acest motiv, președintele ANOSR face apel la Ministerul Educației să modifice Ordinul 6102/2016.
Organizațiile studențești mai solicită realizarea unui registru online în care studentul să-și poată confirma locul la o singură facultate.
Astfel, dacă un tânăr a fost admis la mai multe facultăți, locurile neconfirmate de el pot fi redistribuite celor care îi urmează pe listă.
Tinerii săraci cer reducerea taxelor
Dincolo de problemele ridicate de admiterea online, tinerii care provin din familii sărace s-ar putea găsi, anul acesta, în imposibilitatea de achita taxa pentru înscrierea la facultate.
Această taxă, care poate ajunge la 400 de lei, ar putea reprezenta un efort financiar prea mare pentru familiile care deja au fost lovite de criza COVID, criză care a lăsat multe persoane fără locuri de muncă ori cu veniturile diminuate.
Dacă viitorul student poate să facă dovada că familia sa a fost lovită financiar în această perioadă, ar trebui să fie scutit de plata taxelor de înscriere.
Petrișor Țucă:
Din același motiv, studenții solicită ca taxele de școlarizare, în medie de 3.000 de lei pe an, să fie reduse.
Universitățile de Medicină au anunțat examene clasice
Toate cele șase universități de medicină și farmacie din România (București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova și Târgu-Mureș) au anunțat pe 30 aprilie că vor organiza examenul de admitere pe 26 iulie, iar testul scris, probă obligatorie și eliminatorie, va fi susținut la sediul universităților.
Examenele se vor desfășura, se arată în comunicat, “cu respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică și de protecție a candidaților”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro