Probleme cu articulațiile, la doar 30 de ani?! Despre ce vorbim? Despre un proces inflamator (inflamația membranei sinoviale), survenit temporar, periodic, pe fondul uzurii cartilajului. O afecțiune articulară provocată, rareori, de o anomalie a cartilajului (artroză primară), sau de deteriorarea structurilor din vecinătatea cartilajului (ligamente, tendoane, membrană sinovială, os, vase, musculatură) care afectează hrănirea și stabilitatea/congruența articulară.
Prevenția începe prin… sport
Vestea proastă este că ajungem în această situație, la o vârstă tânără, în primul rând din cauza sedentarismului. În al doilea rând din cauza kilogramelor suplimentare (țesutul adipos în exces secretă molecule inflamatorii, se supraiîcarcă mecanic articulațiile membrelor inferioare și coloana lombară). Bonus: obezitatea se asociază cu hipertensiune arterială și diabet zaharat, boli care afectează calitatea microcirculației inclusiv la nivel articular.
Adio viață socială?
Există și acest risc, legat direct de suferința pe care o provoacă artroza: nu-ți mai vine să ieși din casă, iar dacă ieși riști să faci fracturi și oricum obosești peste măsură, așa că te izolezi de lume și, încet-încet, cazi în depresie.
Sună depresiv, dar nu trebuie să se întâmple așa. Mai ales că se aproprie ”aniversarea” anuală a acestei afecțiuni – 12 octombrie, Ziua Internațională a Artritei. Prilej cu care bine ai face să începi prevenția: fă mișcare! Spune adio ceasurilor nesfârșite de stat pe scaun, la serviciu și în fotoliu, acasă. Ieși la alergări în parc în zilele astea frumoase de toamnă, mergi la sală, la bazin (ideal ar fi să intri într-un program de aquagim), pedalează printre blocuri, fă mișcare în felul tău. Artroza nu ține neapărat de vârstă, cât de stilul de viață! Niciodată nu este târziu să începi să faci mişcare. Şi mersul pe jos, într-un ritm alert este o soluţie pentru cei care nu pot face sport. Ideal este să percurgi minimum 3 km pe zi ca să ai rezultate bune.
Citeşte şi: https://www.unica.ro/artroza-10-metode-tratament-gradina-bunicii-39872