Laurențiu Gheorghe este un bărbat din Craiova, a cărui soție este internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, în stare gravă. Medicii i-au spus că o vor transfera pe soție la spitalul din Craiova pentru a le face loc pacienților infectați cu COVID-19.
Diagnostic: stare vegetativă
În urmă cu jumătate de an, soția lui Laurențiu Gheorghe a încercat să se sinucidă. S-a aruncat în gol de la etajul trei și, în urma impactului, s-a ales cu splina ruptă și cu o lovitură puternică la cap.
A ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, unde medicii i-au scos splina și au internat-o la Terapie Intensivă. Bărbatului i s-a spus că ea a rămas în stare vegetativă și că își poate reveni oricând sau niciodată.
Femeia a rămas internată în spitalul din Craiova vreme de câteva luni. Apoi, când a început să se miște, bărbatul a dus-o la recuperare la Clinica de Medicină Hiperbară din Târgu-Mureș. Însă, în timpul recuperării, starea ei s-a agravat din nou. Așa a ajuns internată la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Mureș, cu multiple infecții.
“Acum, că a venit beleaua asta cu virusul, ne-au zis: «Luați-o!». Unde să o ducem, domnule? Ieri am vorbit cu un doctor, cu doamna doctor Maria Salanța și mi-a spus că trebuie să o ducem la Craiova, că nu se poate să o mai țină în boxa respectivă, fiindcă acum pregătesc boxele respective ca, în cazul în care epidemia ajunge la o anumită fază, să se ocupe de bolnavii cu coronavirus”, spune Laurențiu Gheorghe.
Eu cred că e condamnată să moară când o vor scoate din boxa respectivă, pentru că deja e infectată, are puroi. Nu ai cu cine discuta, e politica pumnului în gură
Laurențiu Gheorghe:
”E izolată, e tratamentul corect, sunt mulțumit de condițiile din boxă. Numai că, eu zic că în momentul în care o scot, se poate să o pierdem. Infecția nu e sub control, orice schimbare îi face rău. Acum salvează pacienții de coronavirus și îi sacrifică pe ceilalți?”, se întreabă soțul.
Manager: “Nu facem medicină sub presiune. Suntem limitați la niște paturi”
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, Claudiu Puiac, susține că, într-adevăr, s-a decis limitarea internărilor, în funcție de diagnostic.
Dar el spune că mutarea pacientei nu are legătură cu pregătirea spitalului pentru epidemia de coronavirus.
“Din punctul de vedere al terapiei pacientei, motivul este susținerea funcțiilor vitale. Deci, cum facem cu toți pacienții… În momentul în care este numai o terapie de susținere a funcțiilor vitale, luăm legătura ca să eliberăm paturile. Dacă am fi considerat că în cursul acestui transfer i se pune viața în pericol, nu am fi făcut transferul”, explică directorul.
”Oricum, va merge cu personal medical specializat. Suntem limitați la niște paturi. Nu facem medicină sub presiune și acest caz nu are legătură cu COVID-19”, a continuat Puiac.
“Au spălat-o că a fost lipsă de comunicare”
În urma discuțiilor cu managerul spitalului, Laurențiu Gheorghe ne-a contactat și ne-a spus că ar fi obținut de la Claudiu Puiac un “acord de principiu” ca femeia să rămână internată în Spitalul Clinic Județean de Urgență din Tg. Mureș.
Deci, au spălat-o că a fost lipsă de comunicare, cu toate că doamna doctor Salanța a zis clar că se eliberează toate boxele pentru bolnavii de coronavirus.
Laurențiu Gheorghe:
Problema de ansamblu rămâne. Dacă România va avea 10.000 de cazuri, scenariu apreciat maximal, dar posibil, de către autorități, înseamnă că va fi nevoie de peste 1.200 de paturi de terapie intensivă pentru cei care nu vor putea respira singuri, conform statisticii din Italia.