Somnul este esențial pentru ființa umană. Nu o spunem noi, ci medicii. Iar dacă ai probleme cu somnul și remarci că acestea persistă, nu le ignora. Mergi la un control.

Am stat de vorbă, zilele trecute, cu dr. Floriana Boghez (foto), medic neurolog, care are competența în somnologie și lucrează la un laborator de somnologie din sectorul 1 al Capitalei. Ne-a explicat ce înseamnă a avea probleme cu somnul, când este cazul să mergem la un control, dar și ce putem păți dacă ignorăm semnalale pe care ni le dă propriul nostru organismul în acest sens.

Ne dăm seama că avem probleme cu somnul când adormim greu, ne trezim de multe ori noaptea sau nu mai funcționăm așa cum trebuie în timpul zilei, adică avem o tulburare de atenție, de concentrare, nu mai dăm randament, nu ne mai descurcăm la fel debine la serviciu/scoala/facultate.

Sforăitul se asociază de multe ori cu apneea în somn

În plus, e bine să știm că sforăitul nu este ceva normal, chiar daca se spune ca toata lumea sforaie. “Sforăitul se asociază deseori cu sindromul de apnee în somn despre care s-a demonstrat că atrage un risc cardiovacular imens, în 10-15 ani acești pacienți ajungand sa dezvolte boli cardiovasculare, cerebrovasculare sau diabet. Obezitatea este factorul principal care predispune către sforăit și sindromul de apnee în somn”, spune dr. Floriana Boghez.

Munca excesivă poate provoca insomnie

Au fost descrise peste 100 de tulburări de somn, dar cea mai frecventă rămâne insomnia. “Insomnia are de cele mai multe ori o cauză psihogenă. Este asociată cu depresia, anxietatea, stresul, munca excesivă sau cu sindromul de oboseală cronică”, precizează dr Floriana Boghez. Cu toate acestea, exista multe boli neurologice si nu numai care asociaza insomnie si inainte de a spune despre o insomnie ca este psihogenă, trebuie excluse cauzele organice. Bolile somnului pot fi primare sau pot fi secundare altor afecțiuni. Dar dacă nu ne tratăm la timp tulburările somnului putem ajunge la boli grave, cum ar fi hipertensiunea arterială, infractul de miocard, diabetul zaharat și chiar accidentele vasculare cerebrale.

În laboratorul de somnologie pot face atât analize pentru cei care au probleme cu somnul cât și pentru persoanele care suferă de epilepsie. “Polisomnografia care este o înregistrare complexă a somnului. Durează o noapte întreagă și în timpul ei se înregistreaza parametrii somnului (funcția cerebrală, respiratorie, cardiacă, mișcările membrelor, tonusul muscular, saturația în oxigen, poziția corpului, sub monitorizare video permanentă) care permit diagnosticarea tulburărilor organice de somn. O astfel de înregistrare ne ajută să ne dăm seama care este problema pacientului: de ce este somnolent în timpul zilei, de ce se trezește de prea multe ori în timpul nopți și nu se odihnește cum trebuie sau de ce nu are o calitate a somnului corespunzatoare vârstei. Al doilea tip de înregistrare se adresează pacienților care suferă de epilepsie si poartă numele de electroencefalografie. Această înregistrare continuă a activității cerebrale poate dura de la 30 de minute până la câteva zile, chiar și 2 săptămâni, în funcție de suferința fiecăruia și de ceea ce se urmărește pentru pacientul respectiv, o problema de diagnostic sau o problemă de terapie medicamentoasă sau chirurgicală”, explică dr Floriana Boghez.

În laborarorul de somnologie, pacientul poate veni cu obiectele dragi de acasă

Pacientul care vine să doarmă în laboratorul de somnologie poate să își aducă de acasă cartea preferată sau orice altceva ce îl face să se simtă comod, astfel ca somnul să fie cât mai apropiat de cel de acasă. În timpul somnului în laborator, pacientul are montați pe corp mai mulți electrozi, care permit monitorizarea parametrilor de care am vorbit: pe pielea capului, la nivelul ochilor, la nivelul bărbiei, la nivelul cavității bucale și al nasului, poartă centuri pentru respirație la nivelul toracelui și abdomenului și au electrozi pentru mișcare la nivelul membrelor.

În funcție de rezultatul polisomnografiei, medicii vor știi exact ce tratament să-i recomande pacientului și către ce alte investigații să se îndrepte pentru a putea rezolva problema somnului.

CITEȘTE ȘI:

Medicii de familie nu mai eliberează rețete, trimiteri și concedii medicale, din 3 ianuarie

ANALIZĂ | Cum va arăta lumea în 2018: se scumpesc carburanții, ROBOR ajunge la 4%, iar atacurile cibernetice se agravează

 
 

Urmărește-ne pe Google News