Desi s-ar spune ca iarna predomina gripele si infectiile respiratorii, nici in sezonul rece problemele digestive nu iau vacanta. Unii dintre cei mai virulenti virusi care bantuie colectivitatile – birouri, gradinite, scoli – sunt rotavirusul si norovirusul. Ne putem contamina cu aceste virusuri daca nu ne spalam pe maini suficient de des, daca bem ori mancam dupa cineva infectat sau folosim aceleasi instrumente de scris, prosopul etc.
Anul acesta s-au semnalat deja numeroase infectii virale – mai ales in randul copiilor sub 5 ani – cu rotavirus. Din cauza isteriei generate de gripa aviara, medicii de la clinicile de boli infectioase au putut chiar identifica in culturi antigene specifice virusului in aceste saptamani. Desi acesta nu este foarte virulent, infectia poate da unele complicatii, iar in SUA 30 de copii mor anual din cauza acestora. Semnele constau in diaree, voma, greata si pot dura de la doua-trei zile pana la opt. Copilul poate face febra, se plange de dureri de burta, de cap si dureri musculare difuze. De la copii de regula se contamineaza parintii, iar simptomele pot aparea si la ei in decurs de 3 zile. Copiii ar trebui izolati de la primele semne si readusi in colectivitate abia dupa o saptamana sau zece zile, contagiozitatea durand aproximativ 10 zile. Cel mai mare pericol il constituie in cazul micutilor deshidratarea.
Norovirusurile sunt raspunzatoare de 90% dintre gastroenterite din majoritate tarilor si se manifesta prin simptome similare, afectand copii si adulti in egala masura. In afara de greata, varsaturi, diaree, se semnaleaza si simptome ca oboseala profunda, dureri musculare, dureri de cap, stare de vlaguire. Virusul poate fi preluat din apa contaminata sau de la o persoana bolnava, ce poate fi contagioasa inca trei zile de la incetarea simptomelor.
In cazul aparitiei simptomelor la un copil sau la adult, cel mai corect este consultul medical si realizarea unei coproculturi (se solicita un recoltor de la un centru avizat) sau examen coproparazitologic, pentru eliminarea suspiciunilor legate de infectia cu Salmonella, Escherichia coli (E. coli) sau paraziti precum giardia.
De asemenea, adultii trebuie sa solicite ajutor medical in cazul vomitatului repetat – ceea ce inseamna deshidratare – sau daca in voma se constata sange. Semnele deshidratarii sunt sete puternica, urina foarte concentrata, ameteala, lipsa de energie, aparitia febrei.
In cazul copiilor, chemati de urgenta medicul daca micutul este foarte iritat sau din contra, in letargie, are semne de deshidratare ori vedeti sange in scaunul diareic. Semnele de deshidratare la copil sunt lipsa urinarii in trei ore – scutecul ramane uscat, plange fara lacrimi, gurita este uscata, ii creste temperatura, are o stare de somnolenta. Pentru a evita asemenea situatie, copilului trebuie sa i se administreze cu lingurita – sau cu paiul daca il amuza – din 5 in 5 minute apa sau ceai de menta ori de tei, la temperatura camerei, apa in care sunt dizolvate prafuri speciale de rehidratare – bogate in minerale si electroliti. Se vor prefera bauturi putin mai reci sau la temperatura camerei, care mai calmeaza reflexul de voma.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!