Situația PNL este din ce în ce mai problematică, în condițiile în care e foarte greu să fie mulțumiți cel puțin șefii de organizații de sector. Mai mult, în momentul de față PNL București ar trebui să fie coordonat de Hubert Thuma, o persoană care l-a sprijinit foarte mult pe George Tuță, noul primar ales al Sectorului 1.

Cea mai mare luptă e la Camera Deputaților, unde pe scorul politic de la locale (12,6%), doar patru aleși ar prinde un mandat. În comparație, în 2020, când PNL încă era pe val, a obținut șapte mandate. Favorit pentru a deschide lista este Sebastian Burduja, fost candidat al PNL la Primăria Capitalei, care în prezent este ministru al energiei.

Apoi, pentru celelalte trei locuri considerate eligibile (cu toate că poziția a patra e și ea cu emoții) se luptă cel puțin șase persoane. În primul rând, grupul Tuță-Thuma ar vrea să impună și ei un om pe listă, potrivit surselor Libertatea. Tot în categoria impunerii de nume pe listă, două ar putea veni pe filiera Cotroceniului, adică Diana Păun, consilieră a lui Klaus Iohannis, dar și Cristina Trăilă, una dintre juristele partidului.

Dintre șefii de organizații de sector, sunt trei persoane care ar vrea un mandat în Parlament. Prima este Ionuț Stroe, care conduce PNL Sector 4 și e purtător de cuvânt al formațiunii. A doua este Andrei Baciu, șef la Sectorul 3, fost secretar de stat la Sănătate și fost șef al CNAS. O a treia este senatoarea Monica Anisie, în cazul căreia sunt neclarități dacă să fie pusă tot pe lista pentru Senat sau la Camera Deputaților.

La Senat, până de curând varianta cea mai probabilă de deschidere de listă era Sorin Cîmpeanu, fost ministru al educației. Însă e făcut tot mai mult lobby pentru Ligia Deca, ministra educației. Problema e că la Senat doar primul loc e sigur eligibil, fiind deja emoții pentru al doilea loc. În 2020, când PNL a luat puțin peste 20%, liberalii au avut trei mandate de senator, adică pe Florin Cîțu, Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu. În momentul de față, numele lui Cîțu nici nu mai e luat în calcul pentru un loc eligibil.

Fost șef PNL București, pus la Dolj

Nici alți politicieni mai vechi nu au fost trimiși în Capitală. De exemplu, un politician de tipul lui Cristian Bușoi, fost șef de filială în Capitală, nici măcar nu a mai fost luat în calcul pentru a fi pus pe un loc pe lista pentru București, fiind trimis în teritoriu să candideze. Bușoi este unul din finanțatori, în special prin împrumuturi acordate colegilor, ai partidului.

De asemenea, Cătălin Predoiu, fost candidat la primărie al PNL la alegerile din 2016, a fost plasat la Prahova, unde deschide lista de la Senat.

Urmărește-ne pe Google News