UPDATE 10:10: Zeci de mașini de deszăpezire au curăţat drumurile naționale din județul Suceava după ce a nins aproape toată noaptea, în special în zona de munte. Polițiștii au verificat mașinile care au plecat spre munte, ca să se asigure că sunt echipate cu anvelope de iarnă. Temperaturile au scăzut azi noapte până la -10 grade în Pasul Mestecăniș.
UPDATE 10:00 În județul Arad, mai mulţi stâlpi şi copaci au fost doborâţi de viscol, avariind două maşini şi lăsând mai multe gospodării fără internet şi cablu tv.
UPDATE 09:55: Un accident în care au fost implicate două maşini a avut loc, marţi dimineaţa, la intersecţia Bd. Dimitrie Cantemir cu Bd. Mărăşeşti, două persoane fiind rănite grav. Traficul rutier este îngreunat în toată Capitala, anunţă Brigada Rutieră a Poliţiei Capitalei. Potrivit poliţiştilor, este aglomeraţie şi în zona Băneasa, la intrarea în Bucureşti.
UPDATE 8:40: Un microbuz care transporta elevi, în care se aflau 15 copii şi doi adulţi, s-a răsturnat în această dimineață în județul Olt, unde carosabilul este acoperit, în mare parte, cu zăpadă.
Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări nowcasting cod galben de vânt puternic și ninsori, valabile marți dimineața în mai multe județe din țară și București.
Din cauza zăpezii, pe autostrada A1, un TIR a derapat și a rămas blocat pe banda de refugiu, blocând și prima bandă de circulație, transmite Poliția Rutieră. Problemele au apărut pe sensul de mers Piteşti – Bucureşti, unde un autotren a derapat la kilometrul 100+500, rămânând imobilizat pe banda de urgenţă şi parţial pe prima bandă. Zona a fost semnalizată, urmând ca tirul să fie tractat.
La primele ore ale dimineții, în judeţul Olt, circulaţia a fost oprită pe DN65(E574) Slatina – Piteşti, în zona Coloneşti, din cauza unui autotren derapat. S-a reușit tractarea ansamblului de vehicule cu ajutorul utilajelor de deszăpezire și circulația a fost reluată.
Probleme de trafic au fost şi pe DN6(E70) Caracal – Roşiorii de Vede, în zona Mihăeşti, din cauza a două autotrenuri care nu puteau înainta în rampă. Semiremorca unuia dintre acestea a rămas în afara carosabilului, dar traficul nu mai este afectat.
În judeţul Giurgiu, pe DN61 Ghimpaţi – Clejani – Vânătorii Mici, pe alocuri, se circulă în condiţii de carosabil alunecos.
Tir-uri blocate în Pasul Tihuța
În noaptea de luni spre marți, o ninsoare viscolită a cuprins judeţul Bistriţa-Năsăud. Aceasta a dat bătăi de cap celor care au fost nevoiţi să traverseze Pasul Tihuţa, pe DN 17, pentru a ajunge în Suceava. TIR-urile fie au ales să oprească în parcări până când carosabilul a fost curăţat, iar vizibilitatea în zonă a crescut, fie au rămas pur şi simplu blocate în curbele care duc spre Pasul Tihuţa. Unii şoferi au apelat la lanţuri pentru a putea traversa Pasul Tihuţa, însă la un moment dat nici acestea nu au mai ajutat. Pentru prima dată în această iarnă, Poliţia Rutieră a luat hotărârea să închidă Pasul Tihuţa pentru aproape o oră, până când drumarii au reuşit să cureţe această porţiune din DN17.
Ninge în centrul, dar mai ales în zona de sud a ţării (în judeţele Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov şi municipiul Bucureşti), iar traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă. Atenţie în primul rând pe autostrăzile A1, A2 şi A3.
Poliția recomandă conducătorilor auto să circule prudent
Având în vedere informarea meteorologică de vreme rea (intensificări ale vântului, ninsori viscolite mai ales la munte), emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru intervalul 12 decembrie, ora 16.00 – 13 decembrie, ora 14.00, poliția recomandă conducătorilor auto să circule prudent, cu viteză adaptată condiţiilor meteo-rutiere, să păstreze o distanță corespunzătoare în mers, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare și să utilzeze cu precădere frâna de motor. Atenţionăm, de asemenea, că pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, anvelopele de iarnă sunt obligatorii.
Comandament de iarnă convocat la București
La primele ore ale dimineții, zăpada și-a făcut simțită prezența și în București. Primarii din cele şase sectoare ale Capitalei au anunţat că sunt pregătiţi pentru iarnă, mai exact pentru ninsori. Reprezentanţii firmelor de salubrizare din fiecare sector au prezentat, în şedinţa Comandamentului de iarnă convocată de primarul general Gabriela Firea, date din care rezultă că 528 de utilaje şi 1.411 muncitori pot interveni în cazul în care vremea se înrăutăţeşte.
Porturile de la Marea Neagră au fost închise
Începând cu ora 3:00, din cauza vântului puternic, au fost suspendate manevrele maritime în porturile de la Marea Neagră.
Restricții de trafic pe anumite drumuri
În judeţul Prahova, pe DN1, în zona localităţii Cornu, la km 98+300 de metri, din cauza surpării acostamentului pe o lungime de aproximativ 25 – 30 de metri, traficul rutier este restricţionat pe prima bandă a sensului de mers Braşov – Ploieşti, fiind instituită și restricţie de viteză. Circulaţia nu este afectată, în zonă drumul fiind alcătuit din câte două benzi pe sens.
În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie 2016, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța se execută lucrări de reparaţii la rosturile de dilataţie ale podului Colentina, la km 15+873, pe sensul de mers Constanţa – Bucureşti, cu restricţionarea traficului pe banda de urgenţă şi prima bandă (aproximativ o săptămână), urmând ca, apoi, să se restricţioneze traficul pe banda a doua şi să se circule pe prima bandă.
În judeţul Olt este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN64 Găneasa – Râmnicu Vâlcea, între kilometrii 34+000 și 40+915 metri, din cauza unor degradări apărute la podul de la kilometrul 35+900 de metri, situat peste Valea Negrișoara (comuna Găneasa). Traficul greu se desfăşoară deviat, pe ruta DN65 Găneasa –Salcia, DJ677 Salcia –Pleșoiu (DN64).
În județul Galați, pe DN25 Galați – Tecuci este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone între localitățile Șendreni și Hanu Conachi, fiind impusă şi restricţie de viteză de 50 km/h. Tronsonul de drum a fost afectat de inundaţii.
În județul Buzău, pe DN10 Buzău – Brașov, din cauza lucrărilor care se execută la viaductul Stânca Teherău, în zona Siriu (între kilometrii 85+534 și 86+948), circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone rămâne restricţionată. Este instituită şi restricţie de viteză de 10 km/h. Ruta ocolitoare pentru traficul greu este DN1B Buzău – Ploieşti, DN1A Ploieşti – Cheia – Săcele, DN1 Săcele – Braşov.
Pe DN13C, pe sectorul Vânători (judeţul Mureş) – Cristuru Secuiesc (judeţul Harghita), este restricţionată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 10 tone, din cauza unui podeţ avariat de o viitură.
Tot din cauza unui pod avariat de o viitură, în judeţul Suceava, traficul greu (autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone) este restricţionat pe DN17A, pe tronsonul Vatra Moldoviţei – Ciumârna (între kilometrii 23 şi 27).
Restricţii pentru traficul greu există şi în judeţul Vrancea, pe drumurile naţionale secundare DN2M (Andreiaşu de Jos – 7,5 tone) şi DN2N (Chiojnedeni – Vintileasca – 12 tone, respectiv 3,5 tone la Jitia), din cauza alunecărilor de teren.