Din primele informații, prima problemă a apărut la containerul din Școala nr 13, iar copiii nu erau în construcție în acel moment. Pentru că a fost identificată o problemă la sistemul electric, s-a decis oprirea cursurilor și mutarea lor online.
„Firele nu erau izolate, intrau direct în întrerupător”
Potrivit inspectorului școlar general de Timiș, containerul cu probleme se află la Școala nr. 13 din oraș, iar construcții modulare de la același producător se mai află și la Școala nr. 19. La cel cu probleme s-au găsit fire neizolate și lucrări care par a fi neterminate și pun în pericol siguranța copiilor.
„Am dispus ca unitățile de învățământ în care avem containere să nu fie utilizate până nu se remediază câteva funcțiuni, la Școala generală 13, Școala generală nr. 19. Am înaintat o adresă către Primăria Timișoara, pentru a face verificări, la toate containerele, pentru a nu pune în pericol viața și sănătatea cadrelor didactice și ale elevilor. S-a identificat că la Generală 13, racordată la instalația orașului, nu aveau doze importante, cablurile veneau direct la priză, nu era o zonă tampon. Firele, când intră în container, ar trebui să meargă într-o priză, o priză de container, nu direct în priza pentru ștecher. Acolo avem de-a face cu o parte metalică. Firele nu erau izolate, intrau direct în întrerupător, fără a fi izolate. S-a constatat pentru că a avut loc un scurtcircuit. În școală au chemat serviciul specializat. Au constatat că este o problemă. Aceste containere nu vor mai fi folosite de unitățile de învățământ”, a explicat Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.
Aproape 1.400 de elevi învață în containere
Inspectoratul Școlar Timiș a depus o sesizare către Primăria Timișoara pentru a fi verificate toate cele opt containere puse în funcțiune la începerea noului an școlar.
„Clasele nu vor intra în aceste containere. Am făcut o informare către Primăria Timișoara pentru a verifica instalația electrică la toate containerele. Primăria a anunțat unitățile de învățământ ca toate containerele folosite la nivelul Timișoarei pentru procesul didactic să fie închise pentru verificări. Le-au spus verbal, de la primărie, directorilor de școli să nu mai introducă copiii acolo. Eu am cerut o adresă scrisă în acest sens”, a completat Marin Popescu.
Viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, spune că echipa de intervenție a companiei care a executat lucrările de montare a construcțiilor modulare se află deja pe drum spre Timișoara pentru a remedia problemele apărute în cel mai scurt timp.
În total, în Timișoara sunt opt școli unde copiii desfășoară cursurile în containere: Școala Gen. 13, Școala nr. 19, Școala Gen. 30, Școala 7, Liceul Teologic Ortodox Antim Ivireanul, Liceul Waldorf, Colegiul Național Bănățean, Liceul Grigore Moisil. La Școala nr. 13, unde s-a produs scurtcircuitul se află șase grupuri modulare, șase săli de clasă cu 25 de containere, dotate cu toalete, coridor. La Gen. 19 sunt opt săli de clasă.
Primăria a decis să oprească activitatea doar în containerele de la patru școli
Inițial, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Timiș au transmis că activitatea va fi suspendată în toate spațiile modulare instalate la școlile din Timișoara, dar oficialii primăriei au decis că doar la patru este nevoie de oprirea cursurilor și mutarea lor în online.
„S-a decis suspendarea temporară a activității în spațiile modulare la școlile 13, 19, Colegiul Național Bănățean și Liceul Antim Ivireanul. Echipele companiei producătoare au ajuns la Timișoara pentru remedierea situației”, au declarat pentru Libertatea reprezentanții Primăriei Timișoara.