„Nu am ajuns la un acord cu studiourile şi cu distribuitorii. Vom intra în grevă după expirarea contractului”, a anunţat cel mai puternic sindicat al scenariștilor americani, Writers Guild of America, și care a precizat că răspunsurile studiourilor la cererile formulate de scenariști au fost „complet insuficiente, ţinând cont de criza existenţială cu care se confruntă scenariştii”.
De asemenea, principalele studiouri şi platforme online, inclusiv Disney şi Netflix, reprezentate de Alianţa producătorilor de film şi televiziune, au anunţat că negocierile cu WGA „s-au încheiat fără un acord”.
Această mişcare socială înseamnă întreruperea imediată a mai multor emisiuni de succes, precum „late-night shows” (n.red. – talk-show-uri nocturne) şi prin întârzieri importante ale serialelor TV şi filmelor ale căror lansări sunt programate în acest an. Noua grevă ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru industria de divertisment americană.
De unde a plecat scandalul
Scenariştii solicită o creştere a salariilor, garanţii minimale pentru a beneficia de un loc de muncă stabil şi un procent mai mare din profiturile generate de avântul platformelor de streaming.
Ei mai spun că le este greu să trăiască din această meserie, cu salarii care stagnează sau care chiar scad din cauza inflaţiei, în condiţiile în care, spun scenariștii, angajatorii lor obţin profituri şi au crescut salariile pentru directorii lor.
La rândul lor, studiourile afirmă că şi-au redus costurile din cauza presiunilor economice.
Cea mai recentă mişcare socială de amploare organizată la Hollywood a fost greva scenariştilor din 2007-2008, care a paralizat sectorul audiovizual american. Conflictul social, care a durat 100 de zile, a generat costuri de două miliarde de dolari în acest sector.