Totusi, in ziua de azi tot mai multe persoane constata ingrozite ca parul isi pierde cu adevarat volumul. Specialistii au identificat principalii responsabili, locali si sistemici. Iata cateva exemple:
* genetica – mai ales la barbati
* bolile scalpului
* folosirea produselor cosmetice neadecvate – sampoane, masti, balsam
* stresul emotional prelungit
* boli sistemice, boli insotite de stari febrile si anumite terapii indelungate
* disfunctii hormonale grave
* pierderea masiva de sange
* sarcina
* intereventii chirurgicale majore.
Asadar, pierderea parului poate fi atat o consecinta, cat si un semnal important pentru diverse boli.
Ne vom opri asupra bolilor scalpului. Atunci cand acestea afecteaza foliculul pilos (singura parte vie a firului de par) pierderea poate fi totala. Acesta e un argument serios pentru a ne adresa medicului dermatolog atunci cand constatam nereguli cu podoaba noastra capilara si, bineinteles, sa nu ne tratam singuri.
Matreata se constituie din bucatele de piele moarta ce se acumuleaza pe scalp. Medicul de familie poate pune acest diagnostic la o examinare atenta si doar daca apreciaza ca ar fi o situatie speciala va trimite la dermatolog.
Sunt situatii in care unele persoane au o rata de innoire a celulelor scalpului mai mare si atunci scuamele sunt mai vizibile. Spalarea regulata a parului cu o cantitate mica de sampon special, de uz frecvent, rezolva problema inestetica. Pielea capului nu trebuie masata prea dur cu degetele sau cu unghiile. De altfel, din cauza stresului, mul- te persoane isi scarpina mai mult sau mai putin constiente scalpul, de obicei cam in aceeasi zona. Aceasta iritare periodica atrage de asemenea o rata a reinnoirii celulelor scalpului mai mare decat in restul pielii capului, o asa-numita matreata izolata. Spalarea cu sampoane calmante, indepartarea regulata a cosmeticelor agresive (fixativ, gel, spuma etc.), clatirea in abundenta cu apa curata si „putintica rabdare” pot rezolva problema.
Medicii naturisti recomanda pentru cazurile de matreata usoara, care dispare si reapare, mai ales ca reactie la unele produsele cosmetice, o solutie pe baza de cimbru. Sunt necesare patru lingurite la doua cesti de apa; amestecul se fierbe si apoi se strecoara. Solutia se aplica dupa ultima clatire a samponului.
Ciuperca scalpului e o infectie fungica ce se caracterizeaza prin scuame roz, circulare, iritante. Uneori pot exista si secretii si este contagioasa. in acest caz, tratamentul se prescrie doar de medicul dermatolog, preferabil dupa recoltarea scuamelor, examinarea lor si eventual o fungiograma. Multi fac greseala de a se trata singuri cu sampoane de la farmacie sau chiar de la supermarket; prin aceasta, amana de fapt un tratament specializat si risca pierderea si mai multor fire de par.

 
 

Urmărește-ne pe Google News