În total, s-au înregistrat 136 de accidente de muncă în construcții în primele șase luni ale anului, 2021, conform documentului publicat pe 5 august de Inspecția Muncii.
Dintre acestea, 7 au fost mortale, iar 129 au dus la incapacitate temporară de muncă.
Care au fost principalele probleme constatate de inspectorii de muncă?
În controalele realizate pe șantierele din țară anul acesta, inspectorii de muncă au descoperit mai multe probleme:
1. Deficiențe de natură tehnică:
- Nu sunt utilizate echipamente de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară), platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări;
- Nu sunt folosite echipamente de muncă pentru consolidarea marginilor săpăturilor. Adică aceeași constatare făcută de inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții la accidentul de la Biblioteca Națională.
- Nu sunt acordate și folosite echipamente de protecție individuală (EIP) împotriva căderilor de la înălțime;
- Nu este verificat modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor astfel încât lucrătorii să nu cadă sau să fie expuși căderilor de obiecte.
2. Deficiențe de natură organizatorică:
- Planul propriu de securitate și sănătate al șantierului nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor.
- Nu este asigurată o instruire adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, consemnată în fişa de instruire individuală;
- Nu sunt verificate tehnic, la termenele scadente, instalațiile de ridicat (macarale) și transport (motostivuitoare, transpalete etc.);
- Nu se ține evidența zonelor cu risc ridicat si specific.
Câte controale s-au realizat în sectorul construcțiilor în 2021
Inspecția Muncii, subordonată Ministerului Muncii, este instituția care are obligația de a controla dacă angajatorii respectă normele de securitate în muncă, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM-uri).
ITM-urile au controlat 1.691 de firme din domeniul construcțiilor în primele șase luni din 2021, de trei ori mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2019.
Din cei 1.691 angajatori controlați, 1.507 au fost sancționați, adică peste 89%.
Amenzile pentru nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă au fost în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei. Cifra nu include și amenzile pentru munca la negru.
143 de morți în accidente de muncă în 2020
Anul trecut, 143 de persoane și-au pierdut viața în accidente de muncă la nivel național, conform Ministerului Muncii.
Cele mai multe decese s-au înregistrat în sectorul construcției de clădiri, cu 24 de accidentaţi mortal.
Cea mai mare cifră din ultimii cinci ani a fost înregistrată în 2017. Atunci, 320 de oameni au murit în accidente de muncă.