„Am discutat și am hotărât împreună cu omologul meu de la Camera Deputaților, Liviu Dragnea, să propunem această inițiativă legislativă ca un gest de respect fața de rolul pe care Casa Regală a României l-a avut în decursul istoriei. Vă rog, stimați colegi, să fiți de acord cu derularea acestui proiect în procedura de urgență”, a spus luni Tăriceanu în plen.
Președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au depus o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.
Potrivit proiectului, prevederile ”vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti” fiind „nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”.
„Casa Regală a României este o instituţie istorică, păstrătoare a tradiţiilor naţionale şi a valorilor statului român. Timp de aproape 100 de ani, Casa Regală a României a asigurat echilibrul politic în România, a contribuit decisiv la formarea României Mari şi la modernizarea statului român. După al Doilea Război Mondial, instaurarea unui regim totalitar în România a fost realizată printr-o veritabilă lovitură de stat care i-a forţat să plece în exil pe Majestatea sa Regele Mihai şi pe membrii Casei Regale. Timp de aproape 50 de ani, regimul comunist a făcut tot ce i-a stat în puteri să îi facă uitaţi, dar nu a reuşit, după cum o arată ataşamentul românilor faţă de Casa Regală. După 1989, s-a început procesul de a reda Casei Regale rolul pe care îl merită şi de care România are nevoie. În pofida unor paşi importanţi, în prezent Casa Regală a României nu are personalitatea juridică de sine stătătoare, ceea ce produce inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat, probleme care adresate de acest proiect de lege”, au transmis cei doi președinți ai Parlamentului.
În opinia iniţiatorilor, propunerea legislativă reflectă „recunoaşterea modului exemplar în care Majestatea Sa şi-a făcut datoria faţă de România”.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci și ce se întâmplă dacă încalci tradiția
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro