Pentru H. M. din Vatra Dornei

Conform art. 57 alin. 1 din Legea 119/1996 modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea se pot face numai in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Sesizarea instantei judecatoresti se poate face de catre dumneavoastra, de catre serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor, de catre consiliul judetean sau de catre Parchet. Competenta in judecarea unei asemenea cereri apartine judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul dumneavoastra, pe baza cercetarilor efectuate de politie si a concluziilor procurorului.

Solutionarea cererii de anulare, modificare, rectificare sau completare a actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, facuta de un cetatean strain sau cetatean roman cu domiciliul in strainatate, e de competenta Judecatoriei sectorului 1 al Municipiului Bucuresti.

Anularea, modificarea, rectificarea sau completarea unui act de stare civila sau a unei mentiuni inscrise pe acesta, sunt dispuse prin mentiune pe actul de stare civila corespunzator.

In aceasta situatie, dupa ce ati obtinut rectificarea actului de stare civila, urmeaza sa va adresati organelor de politie, care sunt singurele competente sa elibereze acte de identitate si sa corecteze mentiunile gresite.

Avocat prof. univ. dr. Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana

 
 

Urmărește-ne pe Google News