„Negocierile trebuie să înceapă de la funcția de președinte. Ce facem, cedăm funcția PSD? Când a avut PSD președintele? L-a avut pe Iliescu, atât”, se lansează într-o discuție, iritat, un deputat PNL, semn că nu este de acord cu un prezidențiabil comun al Coaliției.
Pe holurile Parlamentului, subiectul listelor comune este des menționat. Unii sunt interesați de listele pentru europarlamentare, alții de locale sau parlamentare. Toți par preocupați de viitorul președinte.
În grupuri de doi, trei sau patru deputați sau senatori se discută despre cum s-ar putea realiza alianța. Unii se alătură discuției, alții pleacă, dar tema centrală privind candidaturile nu se schimbă.
„Noi facem bloc, voi faceți pol”, se amuză un deputat PNL cu un deputat de la Forța Dreptei.
Lucian Bode este luat cu asalt de mai mulți liberali care îi cer explicații. Secretarul general al PNL îi liniștește și le dă asigurări că decizia va fi luată doar în forurile interne de partid.
Deputatul Robert Sighiartău este indicat în PNL drept un lider al celor revoltați, al celor care se opun listelor comune cu PSD.
„Nu vor fi liste comune cu PSD, vă asigur”, le spune Sighiartău unor colegi de partid.
Lider PSD: Putem discuta de la un raport de 60% PSD pe liste și 40% PNL. Liberalii vor paritate
Nici în tabăra social-democraților lucrurile nu sunt liniștite.
„Dacă nu se fac liste comune, eu aveam deja antamați zece primari de la PNL. Dacă vom candida împreună, nu mai vin primarii PNL la PSD. E șansa să arătăm că PNL este pe locul trei, dacă nu pe locul patru”, susține un deputat PSD.
Nu e singurul. În multe județe, liderii de organizații au deja o strategie de a atrage în PSD primarii care au candidat în 2020 pe listele PNL. Traseismul politic poate fi blocat de o decizie privind liste comune în 2024.
Un lider de la vârful PSD vine cu un alt mesaj privind negocierile.
„Să fie clar, listele comune sunt o opțiune. Vom lua decizia după angajarea răspunderii Guvernului. PNL trebuie să fie conștient, nu putem să vorbim de paritate. Nu se poate purta o discuție cu 1 – 1 pe liste. Discuția poate începe de la 60% pentru PSD și 40% pentru PNL. E realitatea din sondaje”, explică liderul social-democrat pentru Libertatea.
„Ai aflat ce procente se discută”, încep discuția alți parlamentari din Coaliție.
„Care sunt procentele”, și discuția devine mai intensă.
„70% pe liste pentru PSD și 30% PNL. Bode e sunat de toți”, e un scenariu aflat de parlamentari pe surse. Informațiile oficiale sunt puține, iar fiecare parlamentar se gândește dacă mai prinde un loc pe viitoarele liste.
„Nu există procentul de 70% pentru PSD și 30% pentru PNL. Sunt doar zvonuri. Nu am discutat procentele”, a precizat un lider din conducerea PNL pentru Libertatea.
Numele fostului șef al SRI Eduard Hellvig este des menționat printre deputații PNL. Unii văd revenirea lui Hellvig ca fiind iminentă în partid, alții spun că nu se implică.
„Hellvig discută cu mulți din partid, nu are o relație cu Ciucă. Bode și-ar schimba strategia dacă Hellvig ar da semne că vrea să revină în conducerea PNL”, susține un deputat PNL.
Toți parlamentarii PNL cu care Libertatea a discutat informal au precizat că vor paritate pe listele comune cu PSD, dacă această decizie va fi luată.
Ciolacu vrea proiect de țară și prezidențiabil PSD
În tot acest freamăt parlamentar și neliniște electorală, Marcel Ciolacu vine și ridică miza în negocierile cu PNL: PSD vrea să dea prezidențiabilul.
„După 20 de ani de președinte de dreapta, este timpul ca România să aibă și un președinte de stânga”, a fost poziția exprimată de Marcel Ciolacu într-o declarație de presă.
El a reiterat că au fost discuții cu PNL pentru liste comune.
„Nu vorbim de un USL 2. Dacă noi simțim că românii au încredere în această coaliție, putem să venim cu un program de țară și cu o abordare comună în anul următor”, a afirmat, miercuri, Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a precizat că prioritatea sa este rezultatul de la europarlamentare.
„Pentru mine, ca și prim-ministru, urgența numărul unu este să facem lucruri bune și să ne ținem de promisiunile făcute și să implementăm reformele asumate”, a declarat Ciolacu.
foto: Hepta