La 21 octombrie începe procesul în „dosarul Caracal”. Cercetarea judecătorească ar trebui să lămurească toate împrejurările în care au dispărut Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. Iar procesul în care Dincă e judecat pentru uciderea lor ar trebui să fie, conform legii, unul public.

Tribunalul Olt: Acces interzis în sală pentru reporteri

Orice „şedință de judecată este publică”, iar decizia ca un proces să fie declarat secret se ia tot în şedinţă publică, „după ascultarea părților prezente, a persoanei vătămate și a procurorului”, se precizează la art. 352 din Codul de Procedură Penală.

Prin urmare, cel puţin primul termen din procesul Caracal ar trebui să fie în şedinţă publică. Reporterii Libertatea au trimis o solicitare Tribunalului Olt, pentru ca să li se permită accesul în sala de judecată miercuri. Judecătoarea Diana a respins cererea.

În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 la nivel naţional şi a necesităţii protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare, preşedintele completului de judecată nu va permite accesul în sala de judecată la data de 21.10.2020 a altor persoane (aşa cum sunt reporterii), în afara celor prevăzute de lege.

Răspunsul Tribunalului Olt:

Doar cei din dosar au voie să asiste la proces

În motivarea refuzului, judecătoarea Cotoi invocă un articol dintr-o  hotărâre emisă în luna mai de CSM, în care se recomandă ca participanţilor la procedurile judiciare (organele judiciare, avocaţii, inculpatul, persoanele vătămate, martorii) să le fie permis accesul în sălile de judecată cu 10 minute înainte de începerea şedinţei.

Dar hotărârea CSM invocată nu interzice accesul publicului în sala de judecată, ci spune că  acesta poate fi „limitat, în scopul respectării regulilor de distanţare socială (n.r. – fizică)”.

De altfel, în sălile unde se judecă alte cauze importante pentru opinia publică („dosarul Colectiv” sau „dosarul HEXI PHARMA”), accesul presei este permis în continuare, cu respectarea regulilor impuse în pandemie, pentru asigurarea transparenţei actului de justiţie.

Dreptul oricărei persoane de a fi judecată „în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil” este prevăzut şi în Convenţia Europenă a Drepturilor Omului (art. 6).

Pentru că „este extrem de important ca justiția să nu fie doar făcută, ci să se vadă, în mod evident și fără îndoială, că ea este făcută”, spunea judecătorul şef al Angliei, lord Gordon Hewart, cu o sută de ani în urmă.

Secretizarea dosarelor de trafic de minori şi de persoane

Constituţia României prevede, la art. 127, că dezbaterile din procese au caracter public, iar „şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege”. 

Când pot fi declarate procesele secrete? Întotdeauna numai după primul termen şi doar atunci când „judecarea în ședință publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnității sau vieții intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiției”. 

Procesele în care se judecă dosarele de trafic de minori sau trafic de persoane sunt  nepublice, pentru a se asigura protecţia victimelor.

Tot procesul lui Dincă ar putea fi declarat nepublic

Pentru a justifica de ce a instrumentat acest dosar, DIICOT l-a trimis în judecată pe Dincă, la 15 ianuarie anul acesta, pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. În acelaşi dosar, Ştefan Risipţeanu e acuzat de viol.

Dosarul Caracal nu figurează acum pe portalul instanţelor de judecată, fiind secretizat, la fel ca toate celelalte dosare de trafic de carne vie. 

E posibil ca, la primul termen, instanţa va declara secret tot procesul, invocând factul că Dincă e acuzat de trafic.

Tot la primul termen, dacă nu va cere amânare pentru a-şi angaja avocat, Gheorghe Dincă ar trebui să spună dacă recunoaştele faptele şi dacă va cere judecarea sa în procedură simplificată, doar în baza probelor adunate de procurorii DIICOT.

Urmărește-ne pe Google News