Becciu, în vârstă de 75 de ani, este cel mai important oficial al Vaticanului care s-a confruntat vreodată cu astfel de acuzații și care a fost judecat în fața unui tribunal penal de la Vatican. El a fost văzut cândva ca fiind chiar un pretendent la funcția de papă.
Cardinalul a negat cu tărie acuzațiile, inclusiv cele referitoare la deturnare de fonduri și abuz în funcție.
Avocatul lui Becciu, Fabio Viglione, le-a spus reporterilor din sala de judecată că va face apel, afirmând că clientul său este nevinovat.
Procesul s-a axat pe o afacere imobiliară din Londra în valoare de 350 de milioane de euro (380 de milioane de dolari), ca parte a unei investiții care a început în 2014 și care s-a soldat cu pierderi uriașe pentru Biserica Catolică.
Zece inculpați au fost acuzați de mai multe infracțiuni financiare, printre care fraudă, abuz în funcție, spălare de bani și coruperea martorilor. Toți aceștia au negat că ar fi săvârșit fapte ilegale.
Președintele Curții, Giuseppe Pignatone, a avut nevoie de 25 de minute pentru a citi toate verdictele și sentințele.
Becciu, ca și ceilalți nouă acuzați, a fost condamnat la unele dintre capetele de acuzare și găsit nevinovat la altele.
Procesul a durat doi ani și jumătate și s-a desfășurat în 86 de ședințe.
Acțiunea în justiție, văzută ca un test al reformelor Papei Francisc
Procesul, care a început în iulie 2021, a aruncat o lumină asupra finanțelor tulburi ale Sfântului Scaun, pe care Papa Francisc a încercat să le curețe după ce a preluat conducerea Bisericii Catolice, în martie 2013, notează AFP, potrivit France24.
Procesul a fost văzut, de asemenea, un test al reformelor sale.
Cu doar câteva săptămâni înainte de proces, Francisc a dat instanțelor civile ale Vaticanului puterea de a-i judeca pe cardinali și pe episcopi, în condițiile în care, anterior, aceștia erau judecați de un tribunal prezidat de cardinali.
Procurorul Alessandro Diddi solicitase șapte ani și trei luni de închisoare pentru Becciu și între aproape patru și 13 ani pentru ceilalți nouă acuzați.
Becciu și-a susținut întotdeauna cu tărie nevinovăția, denunțând acuzațiile care i se aduc ca fiind „total nefondate” și insistând că nu a luat niciodată vreun ban.
La rândul său, Sfântul Scaun s-a considerat „parte ofensată” și a cerut prin intermediul secretarului de stat Pietro Parolin ca tribunalul să „pedepsească toate infracțiunile”.
Patru entități ale Vaticanului au fost părți civile. Acestea au cerut despăgubiri de la inculpați, inclusiv 177 de milioane de euro pentru daune morale și de reputație.
Cauze caritabile
După deschiderea procesului, au avut loc peste 80 de audieri în sala special amenajată din cadrul Muzeelor Vaticanului, unde un portret al Papei Francisc zâmbitor este atârnat pe perete.
Procesul s-a împotmolit datorită unor dispute procedurale, avocații apărării plângându-se de lipsa accesului la probe-cheie.
Becciu, un fost diplomat al Vaticanului care a călătorit pe tot globul, a fost o prezență aproape constantă în sala de judecată.
El a fost numărul doi în Secretariatul de Stat, departamentul Vaticanului care lucrează cel mai îndeaproape cu Papa, din 2011 până în 2018.
Inițial, a declarat el în timpul procesului, dosarul se referea la o anchetă privind 125.000 de euro din banii Vaticanului pe care i-a donat unei organizații de caritate din Sardinia, regiunea sa natală, despre care procurorii susțin că ar fi beneficiat fratele cardinalului, care conducea organizația.
Dar ulterior a ajuns și în centrul unor investigații privind cumpărarea și vânzarea proprietății de pe Sloane Avenue din Londra – ceea ce a dus la pierderi care, potrivit Vaticanului, s-au scurs din resursele destinate unor cauze caritabile.
În momentul deschiderii procesului, procurorii au descris o imagine a unor investiții riscante, cu o supraveghere redusă sau chiar inexistentă, și a unor afaceri duble, atât din partea consultanților externi, cât și a celor din interior.
Printre acuzați se numără doi brokeri implicați în afacerea de la Londra, Gianluigi Torzi și Raffaele Mincione, precum și Enrico Crasso, un fost manager de investiții al Vaticanului, și Fabrizio Tirabassi, fost angajat al Vaticanului.
Becciu a fost, de asemenea, acuzat pentru plățile făcute unei femei din Sardinia, Cecilia Marogna – care a fost și ea judecată -, plăți despre care cardinalul susține că au fost făcute pentru a negocia eliberarea unei călugărițe columbiene răpite în Mali.
Foto: Profimedia Images