Este vorba despre o procedură judiciară extrem de rară în țara nordică. Curtea specială de justiţie de la Copenhaga, care se reunește doar pentru procese în care sunt implicați actuali sau foști miniștri, urmează să stabilească dacă Inger Stojberg a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului prin decizia sa care a vizat și minore.
Curtea specială se reunește acum pentru prima dată în mai bine de 25 de ani. Procesul va dura 46 de zile.
„Este primul caz în 25 de ani şi până acum a existat un singur caz comparabil, este ceva istoric”, a declarat profesorul de drept Frederik Waage, de la Universitatea Danemarcei de Sud.
Potrivit acuzațiilor, Inger Stojberg a inițiat ilegal separarea cuplurilor în care un partener este minor, acestea fiind în grija sistemului danez de azil. De asemenea, procurorii precizează că aceasta a indus în eroare în patru rânduri comisiile parlamentare atunci când le-a informat în legătură cu decizia ei. Fostul ministru riscă să primească o amendă sau cel mult doi ani de închisoare.
În luna februarie, atunci când s-a adresat Parlamentului, iar cei mai mulți dintre aleși au votat pentru punerea ei sub acuzare, Stojberg a declarat că a făcut „singurul lucru politic și uman” pentru a combate căsătoriile forțate ale minorilor.
Imaginați-vă că ajungeți într-o țară precum Danemarca, o țară a egalității, ca o tânără victimă a unei căsătorii forțate și descoperiți că, în loc să aveți posibilitatea de a vă elibera de căsătoria forțată, statul vă obligă să rămâneți împreună într-un centru de primire a azilului.
Inger Stojberg:
Potrivit unei comisii parlamentare, separarea cuplurilor în centrele de azil este „în mod clar ilegală”, iar Stojberg ar fi fost avertizată de membri ai departamentului său că practica este ilegală.
În Danemarca, vârsta legală pentru căsătorie este de 18 ani. În acest caz, femeile cu vârste mai mici de 18 ani au declarat că și-au exprimat consimțământul când s-au căsătorit.
Curtea specială de justiţie de la Copenhaga a fost creată în 1849 și este formată din 15 judecători ai Curții Supreme și 15 membri numiți de parlamentul danez. Doi miniștri au fost găsiți vinovați în istoria instanței.
Foto: EPA