Nu, nu a înghețat iadul. Cei doi producători de semiconductori au realizat încă din luna noiembrie un parteneriat în acest sens. Chiar dacă cele două companii sunt rivale de moarte în arena microprocesoarelor pentru calculatoare, există o logică în acest parteneriat: rivalitatea comună cu Nvidia.

Mai exact, Nvidia domină segmentul de gaming, cu o cotă de piață de 70%, în vreme ce Advanced Micro Devices – care a cumpărat ATI pentru 5,4 miliarde de dolari în 2006 – are doar 30%.

De partea cealaltă, Intel este îngrijorată că cipurile grafice Nvidia devin din ce în ce mai populare în centre de date și tot mai folosite în inteligența artificială, creându-i bătăi suplimentare de cap.

Spre exemplu, Nvidia a anunțat la ediția din acest an parteneriate cu Uber, Volkswagen și Baidu pentru utilizarea tehnologiilor sale din domeniul mașinilor autonome. Compania mai are deja parteneriate cu Tesla și Audi, fiind un lider în domeniu.

Procesoare pentru gameri

Acum, la CES au fost prezentate fructele acestei colaborări. Mai exact, o pereche de procesoare Core i5 și i7 de generația a opta, ambele fiind dotate cu cipuri grafice AMD Radeon RX Vega M, fiecare dintre acestea dotate cu 4 GB de memorie RAM.

Noile procesoare fac parte din seria H, destinată laptopurilor de gaming și celor profesionale.

Intel spune că noile procesoare ar trebui să ruleze de trei ori mai repede decât un laptop cu procesor Intel Core i7 vechi de trei ani și un cip grafic Nvidia 950.

Momentan, nici Intel și nici AMD, nu au anunțat ce producători de calculatoare vor să realizeze sisteme cu noile cipuri.

Nu concurează cu Ryzen Mobile

Trebuie menționat că aceste procesoare vizează în special segmentul de gaming, astfel că aceste cipuri nu vor concura direct seria de procesoare Ryzen de la AMD, care este așteptată să își facă apariția și pe laptopuri.

Intel se află în mijlocul unui întreg scandal, după ce presa a scris de două vulnerabilități care afectează toate gadgeturile lansate în ultimii 20 de ani, atât calculatoare, cât și smartphone-uri sau tablete. Cele două vulnerabilități afectează în mod deosebit procesoarele Intel.

Una dintre acestea afectează și AMD, dar nu atât de grav, datorită designului diferit al cipurilor.

Urmărește-ne pe Google News